Actief oud is goud

, door Theone Joostensz
foto: Henk Veenstra

Mensen die actief blijven meedoen in de maatschappij blijven langer gezond. Maar hoe houd je mensen actief, ook op latere leeftijd? En waarom doet de één wel vrijwilligerswerk en de ander niet? Het onderzoeksteam van het UMCG won de Gift for Infinity en mag van de jarige Rijksuniversiteit Groningen op zoek naar antwoorden.

Wie jarig is, trakteert. De RUG doet dat op een wel heel ludieke manier met een ‘Gift for Infinity’, ofwel een cadeau voor de toekomst. Voor haar 400ste verjaardag laat de RUG namelijk een wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Eind vorig jaar kon het publiek stemmen op een van drie onderzoeksvoorstellen. Van de achtduizend deelnemers stemde vijftig procent op het onderzoeksvoorstel ‘Actief oud is goud’. Want gezond en gelukkig oud worden, wie wil dat nu niet? 

“Gezond en gelukkig oud worden is een onderwerp dat ons allemaal aangrijpt”​​​​​​

Dubbele ver​​grijzing

"Gezond en gelukkig oud worden is een onderwerp dat ons allemaal aangrijpt", zegt Nynke Smidt, universitair docent bij de afdeling Epidemiologie van het UMCG en medewerker van het winnende onderzoeksteam. "We zien onze vaders en moeders oud worden, we worden het zelf ook. Bovendien beginnen we de gevolgen te merken van de dubbele vergrijzing, het fenomeen dat de groep ouderen niet alleen groter wordt, maar ook steeds ouder. Cijfers van het Nationaal Kompas Volksgezondheid laten zien dat in 2012 er nog vier potentieel werkenden waren op elke oudere. De komende decennia neemt de grijze druk alleen maar toe. In 2040 zullen er nog maar twee potentieel werkenden zijn voor iedere 65-plusser. Hoe gaan we met z’n allen zorgen voor die grote groep ouderen?"

​Verpieteren achter de geraniums

Het antwoord op deze vraag is dat ouderen actief moeten gaan deelnemen aan de maatschappij. In de vorm van betaald werk, vrijwilligerswerk of als mantelzorger. Dat is niet alleen goed voor hun eigen lichamelijk en geestelijk welzijn, maar ook voor dat van anderen. "We weten uit onderzoek dat eenzame ouderen een grotere kans hebben om eerder te overlijden", weet Smidt. "Ouderen die geen sociale prikkels krijgen, zitten letterlijk te verpieteren achter de geraniums. Ik zou het vreselijk vinden als er niemand zou omkijken naar mijn moeder, of straks naar mij. Maar we kunnen zelf veel doen om dat schrikbeeld te voorkomen. Door maatschappelijk actief te blijven, en dan met name in de zorg. Want daar wordt de behoefte aan helpende handen alleen maar groter." 

​​Grote groep vitale ouderen

Het onderzoek ‘Actief oud is goud’ richt zich in eerste instantie op de maatschappelijke participatie van 65-plussers. Want daar valt volgens Smidt de meeste winst te behalen. "Er is een grote groep fitte, vitale ouderen in de leeftijd van 65 tot ongeveer 80 jaar die niet meer werken, maar die wel wat kunnen betekenen voor de oudste ouderen. Als die nou een klein stukje van hun vrije tijd investeren in vrijwilligerswerk, dan bereiken we al heel veel." Wat de onderzoekers onder meer willen weten, is wie er maatschappelijk actief is, en vooral: wie niet. Smidt: "Welke mensen zijn dat? In wat voor situatie zitten zij? Met welke belemmeringen en obstakels hebben zij te maken? En hoe stimuleren wij, inclusief het bedrijfsleven, deze mensen om vrijwilligerswerk te doen?"

​​Crowdfunding

Vorige week vrijdag vond een groots Gift for Infinity-evenement plaats waar het publiek meer te weten kon komen over het onderzoek en het ook kon sponsoren. Want het onderzoeksgeld moet door crowdfunding bij elkaar worden gebracht. "We hebben de Gift for Infinity dan wel gewonnen, maar dat betekent niet dat we een budget in de schoot geworpen krijgen", zegt Smidt. "We moeten zelf hard aan de bak om genoeg geld bij elkaar te schrapen. Maar ik weet zeker dat dat gaat lukken. Healthy ageing, ofwel gezond oud worden, is een heel hot onderwerp." 

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.