Avril McDonald prize voor excellente studente

, door Margriet Bos
foto: UMCG

En nog steeds staan veel meer mannen dan vrouwen aan de top van de wetenschap. Om de doorstroming te stimuleren riepen de Rosalind Franklin Fellows een speciale beurs voor jonge excellente studentes in het leven: de Avril McDonald Prize. Vierdejaars geneeskundestudente Danique van Vliet (21) is een van de drie studentes die duizend euro én een mentoraat toegekend krijgen.

Danique van Vliet is in de vier jaar dat ze geneeskunde studeert al volop bezig met wetenschappelijk onderzoek. “Binnen de studie wordt ons zeker de kans geboden om te ontdekken dat onderzoek leuk is.” Over haar begeleider in het onderzoekstraject bij de JSM is ze ook zeer lovend. Waarom dan toch een poging gewaagd om deze award in de wacht te slepen?

“Het lijkt mij heel nuttig om in dit traject een coach te hebben die uit eigen ervaring kan vertellen hoe zij de dingen heeft aangepakt. Hoe zij het ervaart om als vrouw hoogleraar te zijn, of ze belemmeringen kent.” Bovendien verwacht Van Vliet dat de vragen waarmee zij bij haar Rosalind Franklin Fellow-coach terecht kan, andere antwoorden kunnen geven dan die van haar onderzoeksbegeleiders. “Dat kan een verrijking zijn. Want pas verderop in mijn loopbaan zullen zaken gaan spelen zoals het combineren van veel taken in het werk én privé.”

Vrouwenbeurs goed​e zaak

Dat het om een specifieke beurs voor vrouwen gaat, vindt Van Vliet een goede zaak. “Er werken al veel meer vrouwen in de wetenschap, maar in de hogere regionen zitten vooral mannen. Ik denk dat dat best kan veranderen.” Van Vliet krijgt een Rosalind Franklin Fellow van de faculteit Wis- en Natuurwetenschappen als mentor: adjunct-hoogleraar Maria Antonietta Loi. “Ik had verwacht iemand van Medische Wetenschappen te krijgen. Maar dat hoeft natuurlijk niet, het gaat er veel meer om dat we bespreken hoe je dingen kunt organiseren en hoe je dingen voor elkaar krijgt, bijvoorbeeld hoe je subsidies voor je onderzoek verwerft.”

Prize ondersteunin​g voor studie- en promotietraject

De duizend euro die Van Vliet ontvangt, gaat naar haar onderzoek naar een beterebehandeling van PKU, een stofwisselingsziekte. Inmiddels heeft ze bij de JSM ook haar onderzoeksvoorstel en motivatie ingediend om toegelaten te worden tot het gecombineerde studie- en promotietraject MD/PhD. “Ik zie de Avril McDonald Prize hierin als een ondersteuning, juist omdat je een coach krijgt die niet over het onderzoek zelf gaat.”

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.