Bacteriedodend goedje laat zich printen in 3D

, door Marjolein te Winkel
foto: Henk Veenstra
UMCG-hoogleraar orthodontie Yijin Ren zocht naar een manier om haar patiënten te helpen gaatjes te voorkomen. Ze ontwikkelde een bacteriedodend materiaal, dat met een 3D-printer omgevormd kan worden tot onderdelen van beugels, vulling voor gaatjes en kronen. 

Begin bij Yijin Ren niet over ‘nooit meer poetsen’: “Dat is niet waar we onderzoek voor doen. Tandenpoetsen i​s en blijft de basis van een goede mondhygiëne.” 

Goed poets​en is so​ms moeilijk

Maar goed poetsen is een advies – een patiënt moet het vervolgens wel echt dóen. De tandarts en de orthodontist kunnen daar alleen over adviseren, ze kunnen niet twe​​​​e keer daags aan elke patiënt​ de tandenborstel (met een likje fluoride tandpasta erop) overhandigen. 

151223_beeld_Yijin_RenII.jogDie afhankelijke rol zinde Ren niet. De hoogleraar orthodontie in het UMCG ziet patiënten die langdurig, soms wel tien jaar, een beugel dragen. “Een beugel maakt het moeilijk om goed te poetsen. Je kunt er gewoon niet goed genoeg bij met de tandenborstel om bacteriën weg te krijgen, en dat maakt het risico op gaatjes groter.”


​​​Lichte positieve elektrische ladin​​g

​​​​​Dus ging Ren op zoek naar een goede methode die helpt gaatjes te voorkomen. Ze kwam uit op een antibacterieel materiaal dat een heel lichte positieve elektrische lading heeft. “Daar voel je niets van en het kan geen kwaad voor de patiënt.” Maar wel bij bacterie: “De buitenkant van een bacterie is negatief geladen. Door de positieve lading gaat de bacterie dood.”

“Tandenpoetsen is en blijft de basis van een goede mondhygiëne.” ​​​​​Een groot voordeel van deze methode: de lading blijft, wordt niet minder en dus blijft de werking goed. En: het materiaal is te gebruiken in een 3D-printer. Dat maakt het materiaal geschikt voor verschillende klinische toepassingen: om gaatjes mee te vullen, om onderdelen van beugels te maken, maar ook om 3D-geprinte kronen of bruggen te maken.

De stap naar een klinische toepassing​​

“Zo’n kroon kan perfect op maat gemaakt worden en sluit dan perfect aan op de kies. Dat maakt het voor bacteriën moeilijk om onder de kroon te kruipen. En omdat het materiaal bacteriën doodt, dat verlaagt het risico op  een infectie​.” 

De volgende stap is de uitwerking van klinische toepassing. Ren heeft contact met bedrijven die haar hierbij kunnen ondersteunen.  “Samen kunnen we op basis van onze onderzoeksresultaten aan de slag om dit in de praktijk te brengen.”​

Op de Afdeling Orthodontie van het UMCG wordt al een aantal jaren gebruik gemaakt van toepassingen met een 3D-printer. Bijvoorbeeld door met een intra-orale scan, een apparaatje dat lijkt op een elektrische tandenborstel, een volledige 3D-scan van het gebit te maken en die in 3D uit te printen. Happen voor een gipsmodel is dan niet meer nodig.​

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.