“Begin met poetsen bij het eerste tandje”

, door Marije van Beilen
foto: Shutterstock

Wij gaan voor gave tandjes. Dat zeggen Ashley Verlinden en Annemarie Schuller van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG. In een langlopend onderzoek GigaGaaf! bekijken zij hoe ouders de mondjes van hun jonge kinderen gezond kunnen houden.

Je zou kunnen zeggen dat het nog niet zoveel uitmaakt, gaatjes in de melktanden. Het kind krijgt toch nog nieuwe tandjes. “Maar zo'n gaatje kan pijn gaan doen”, vertelt tandarts en universitair hoofddocent Annemarie Schuller.

“Op vijfjarige leeftijd heeft 40 procent van de kinderen al een of meer gaatjes.”

“En om zo'n gaatje te behandelen, dat is niet altijd even makkelijk. Het is een klein mondje en het is best moeilijk om zo'n kleintje uit te leggen wat je gaat doen. Je wilt immers niet dat een kind er een traumatische herinnering aan overhoudt. Bovendien blijkt uit eerder onderzoek dat de kinderen van ouders die de melktandjes goed verzorgen later minder gaatjes in het blijvende gebit hebben.”

Goed poetsen

“We zien te vaak dat jonge kinderen bij de tandarts komen met gaatjes in de melktanden. Op vijfjarige leeftijd heeft 40 procent van de kinderen al een of meer gaatjes. Het gezond houden van de mond is belangrijk”, voegt gezondheidswetenschapper Verlinden toe.

“Begin met tandenpoetsen – met een fluoridetandpasta – vanaf het eerste tandje. Kinderen tot 10 jaar hebben bij het tandenpoetsen de hulp van hun ouders nodig. Zij hebben nog niet de juiste motorische vaardigheden en ook niet het bewustzijn om te weten dat je elk vlakje van die tanden en kiezen moet poetsen. Naast vroeg beginnen met tandenpoetsen en goed leren poetsen, is ook gezond eten en drinken belangrijk.”

Goede gewoontes

Het onderzoek start bij kinderen van 6 maanden oud. Het eerste tandje begint dan net door te komen. Hoe kun je een ouder zover krijgen dat het de tandjes van zijn of haar kind goed verzorgt?

Als kinderen de hele dag een sapje uit een zuigflesje drinken betekent dat de hele dag door zuur-aanvallen voor het gebit.

Schuller: “Wij denken dat vroeg de goede gewoontes aanleren cruciaal is. Het begint allemaal bij wat de ouders doen. Eenmaal aangeleerde gewoontes blijven meestal lang bestaan. Zo is het moeilijk om een kindje af te leren een flesje melk mee naar bed te nemen als het dat eenmaal gewend is. In melk zitten ook suikers. Het werkt beter het kind meteen te wennen aan een flesje water s 'nachts, dan hoef je later ook niets af te leren. De gezonde gewoontes bestaan onder andere uit vroeg poetsen met fluoridetandpasta, en leefstijladviezen.”

Wat doet fluoride

Nu krijgen we allemaal van jongs af aan suikers binnen, zelfs in (moeder)melk zitten suikers. Deze suikers worden door bacteriën in de mond omgezet in zuren. Een van de dingen waar ouders in gestimuleerd worden is het poetsen van de melktandjes vanaf 6 maanden oud, met fluoridetandpasta voor peuters.

Maar waarom eigenlijk,  wat doet fluoride met onze tanden? Onze tanden zijn omringd door een laagje glazuur. Dit glazuur bestaat uit een mineraalverbinding, die hydroxyapatiet wordt genoemd. Het mooie is: de fluoride uit de tandpasta verandert de hydroxyapatiet in een ander mineraal: fluorapatiet. Tandglazuur met fluorapatiet lost minder goed op in zuren en de tand krijgt nu minder snel een gaatje. Als er gegeten of gedronken wordt is de tand er beter tegen bestand.

Leefstijladviezen

Naast tweemaal daags tandenpoetsen is ook het voedingspatroon belangrijk. Veel ouders weten wel dat snoep of suiker slecht is voor de tanden. Maar het advies gaat verder dan minder snoepen. Zo kun je maar beter niet vaker dan 7 keer per dag iets te eten of te drinken. Elk eetmoment is een aanval voor de tanden. Je kunt beter wat meer dingen tegelijk eten dan de hele dag door kleine hapjes.

Als kinderen de hele dag een sapje uit een zuigflesje drinken betekent dat de hele dag door zuuraanvallen voor het gebit. Of, nog erger: “Een flesje mee naar bed”, huivert Schuller terwijl ze een foto van een kindje met zuigflescariës laat zien. Inderdaad is het flink schrikken, zwarte stompjes in een peutermondje.

Populatieonderzoek met klinisch tintje

GigaGaaf speelt zich af in Oost-Groningen en in Den Haag, bij consultatiebureaus, tandartspraktijken en Jeugdtandzorg West. Via consultatiebureaus worden alle ouders van kinderen van 6 maanden in dat gebied gevraagd een afspraak voor hun kind te maken bij de tandartspraktijk. In de tandartspraktijk krijgen ouders voorlichting.

Voor elk kind wordt apart bekeken wordt of het wel of niet vaker terug moet komen naar de tandarts. Kinderen met een hoog risico op gaatjes worden vaker en eerder uitgenodigd bij de tandartspraktijk.”

Het UMCG werkt samen met TNO en De Erasmus Universiteit voor dit langlopende onderzoek. In 2021 worden de kinderen die meegedaan hebben 5 jaar. Dan gaan Verlinden en Schuller bekijken of  de kinderen die vanaf 6 maanden oud bij de tandartspraktijk kwamen inderdaad gezondere tanden hebben.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.