Beschermlaagje op implantaten geeft infecties geen kans

, door Theone Joostensz
foto: Shutterstock

​​Een implantaat, zoals een kunstheup, kunstknie of pacemaker, is voor steeds meer mensen een uitkomst, zo niet levensreddend. Het vervelende is echter dat implantaten infecties kunnen veroorzaken, die voor veel ongemak kunnen zorgen bij de patiënt. UMCG-onderzoeker Agnieszka Muszanska ontwikkelde een kunststof beschermlaagje dat implantaten beschermt tegen bacteriële infecties. Vandaag promoveert ze.

“Eigenlijk is het niet te voorkomen dat een implantaat geïnfecteerd raakt”, vertelt Muszanska. “Bacteriën zijn nou eenmaal overal, ook op implantaten want die zijn niet antibacterieel. Daarom krijgen mensen bij wie een implantaat wordt ingebracht, altijd preventief antibiotica toegediend om infecties de kop in te drukken. Ook na de operatie krijgt de patiënt antibiotica. Het nadeel van veel antibiotica is dat bacteriën resistent kunnen worden. Bovendien is dit schadelijk voor patiënten met een zwak immuunsysteem.”

​​​Coating met een harige s​tructuur

Daarom ontwikkelde Muszanska een beschermlaagje, een coating, die implantaten wel antibacterieel maakt en die dus het antibioticagebruik kan terugdringen. Dat is niet eenvoudig, omdat zo’n coating aan een aantal eisen moet voldoen en niet giftig mag zijn voor mensen. De coating die Muszanska ontwikkelde is een voor mensen niet-giftige kunststof die polymeerborstel heet. “Als je polymeerborstel onder een microscoop bekijkt, dan zie je een harige structuur, een soort borsteltjes”, vertelt Muszanska. “Deze kunststof heeft drie heel bijzondere eigenschappen. Het stoot bacteriën af, het zorgt ervoor dat bacteriën zich niet aan het implantaat kunnen hechten en het stimuleert de groei van menselijke cellen. Het weefsel van de patiënt kan dus wel aan het implantaat vastgroeien. Polymeerborstel werkt in combinatie met water. Het menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit water en vormt dus een perfecte omstandigheid voor deze kunststof.”

​Getest in reageerbuisjes

Het zal nog wel een poosje duren voordat de implantaten voorzien worden van het beschermlaagje, want Muszanska heeft de multifunctionele eigenschappen van het kunststof vooralsnog alleen getest op menselijke cellen in reageerbuisjes.  Ze heeft met haar onderzoek een eerste stap gezet in de ontwikkeling van een multifunctionele coating en, wie weet, naar een toekomst met aanzienlijk minder implantaatgerelateerde infecties en antibioticagebruik.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.