Beter herstel na psychose met minder medicatie

, door Helma Erkelens
foto: Shutterstock
Patiënten die meteen na een eerste psychose minder medicatie krijgen dan de gebruikelijke onderhoudsbehandeling van anderhalf jaar, hebben op de langere termijn meer kans om volledig te herstellen. Tot deze opmerkelijke conclusie komt psychiater Lex Wunderink, werkzaam bij GGZ Friesland en de afdeling Psychiatrie van het UMCG. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift JAMA Psychiatry.​

 

“Onderzoek naar de behandeling van psychose wordt meestal binnen twee jaar afgerond. Wij laten zien dat je patiënten veel langer moet volgen om echt inzicht in de effecten van medicijnen te krijgen”, aldus Wunderink, die 128 patiënten maar liefst zeven jaar volgde. Een deel van hen kreeg minder medicijnen voorgeschreven of stopte zelfs met de medicatie, een deel ander de onderhoudsbehandeling.

Aanvank​​elijk meer terugval

Op de kortere termijn, na achttien maanden, leidt de dosisvermindering tot een minder gunstig resultaat: 42% van de patiënten met een minderingsstrategie kregen een terugval, tegen 21% van de patiënten met een onderhoudsbehandeling. De minderingsstrategie had geen duidelijke voordelen, behalve dan het feit dat 20% van de patiënten daadwerkelijk kon stoppen met de medicatie zonder terugval.

Na 7 jaar een ​heel ander beeld

Zeven jaar na de eerste psychose ziet het resultaat er heel anders uit. Er werden op dat moment nog 103 van de patiënten uit de oorspronkelijke studie gevolgd. Veertig procent van de patiënten die destijds de minderingsstrategie hadden gekregen, bleek volledig hersteld, tegen slechts 18% van de groep die de gebruikelijke behandeling had gevolgd. 

Herstel is in dit geval een combinatie van twee factoren: het goeddeels verdwijnen van de psychosesymptomen en het herstel van dagelijks functioneren. De symptomen waren in beide groepen in gelijke mate afgenomen, maar in het dagelijks werk, studie, relaties bleken de patiënten die  de minderingsstrategie hadden gevolgd, beter te functioneren.

Lange te​rmijn

Tot op heden was onduidelijk hoe lang medicatie moest worden voortgezet en of het meerwaarde had de dosering van de medicatie te verminderen. Het onderzoek van Wunderink laat zien dat bij patiënten, die goed zijn hersteld van een eerste psychotische episode, de dosering van antipsychotica al vroeg moet worden verminderd, met het oog op het herstel van functioneren op lange termijn. 

“Ik pleit voor een heroverweging van de behandeling van psychosen. In plaats van vooral te letten op de ernst van de symptomen en het risico op terugval moeten we meer gaan kijken naar het functioneren in het dagelijks leven. Dat is de uitkomst die er voor patiënten werkelijk toe doet. Ook is het duidelijk dat we meer studies moeten doen waarin we patiënten meerdere jaren volgen. Dat levert hele andere inzichten op.”​

De studie van Lex Wunderink, Roeline Nieboer, Durk Wiersma, Sjoerd Sytema en Fokko Nienhuis werd uitgevoerd door de Afdeling Psychiatrie van het UMCG en GGZ Friesland in samenwerking met 6 andere GGZ-instellingen en werd gefinancierd door Janssen-Cilag Nederland en GGZ Friesland.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.