Braziliaanse subsidie voor zoektocht naar borstkankergen

, door Maaike Muller
foto: Shutterstock

Genetisch onderzoek om verhoogd risico op borst- en eierstokkanker te signaleren is voor veel Brazilianen te duur. UMCG-onderzoekers Truuske de Bock en Marian Mourits kregen een subsidie van de Braziliaanse overheid om een nieuwe, goedkopere methode te ontwikkelen om vrouwen met een verhoogd risico te identificeren.

In sommige families komt een genetisch defect voor waardoor vrouwelijke familieleden een sterk verhoogde kans hebben om borst- en eierstokkanker te krijgen . Dat genetisch defect kan worden opgespoord met DNA onderzoek, maar voor veel Brazilianen is dat te duur. “Zestig procent van de Brazilianen is niet verzekerd voor ziektekosten”, vertelt hoogleraar Epidemiologie Truuske de Bock. “Wij willen een goedkopere methode ontwikkelen om deze families genetisch te ‘screenen’.”

De Bock kreeg de Braziliaanse onderzoekssubsidie samen met haar collega Marian Mourits, hoogleraar gynaecologische oncologie. Ze werken in het UMCG al vele jaren samen aan onderzoek om vrouwen met een verhoogd risico te signaleren en kanker te voorkómen. In drie jaar hopen ze met de kennis die ze hier al hebben opgebouwd een kant-en-klare methode voor Brazilië te ontwikkelen.

​Braziliaanse student

In het Braziliaanse onderzoek wordt met vragenlijsten eerst gezocht naar vrouwen die een verhoogd risico hebben op een erfelijke belasting. In eerste instantie komen alle vrouwen met eierstokkanker in de familie in aanmerking. In deze vrouwen worden de genen bekeken, met een goedkopere en snellere techniek dan in Nederland gebruikt wordt. De Bock: “Uiteindelijk moet de screening een factor tien goedkoper worden, van ongeveer duizend naar circa honderd euro.”

​Dat ze de methode juist voor Brazilië gaan uitwerken, heeft te maken met de Braziliaanse studente die een jaar onderzoek kwam doen bij De Bock en Mourits in het UMCG. “Zij bracht ons in contact met onderzoekers van de Universiteit van São Paolo”, vertelt De Bock. “Dat was de start van een samenwerking met die universiteit, waarin we samen onderzoek willen doen en kennis willen overdragen.”

En de aanvraag voor de onderzoeksbeurs ‘Science without Borders’ vloeide eruit voort. Met dat geld kunnen Mourits en De Bock vanaf dit najaar ook ter plekke onderzoek doen en onderwijs geven. “Bovendien geeft de beurs ook makkelijker toegang tot andere samenwerking en uitwisseling voor andere studies in Brazilië.”​​​

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.