Canadese prijs voor promovendus Sietske Berghuis

, door UMCG KennisInZicht
foto: De prijswinnaar (midden) en haar protoren Bos (l) en Sauer (r)

UMCG-promovendus Sietske Berghuis heeft een Canadese prijs gewonnen voor haar onderzoek waar ze onlangs op promoveerde. Ze onderzocht de invloed van blootstelling aan PCB's tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van het kind.

Berghuis ontving de student research award van de Societies for Pediatric Research tijdens de internationale conferentie van de Pediatric Academic Societies (PAS) in Toronto.

PCB's

Op 30 april promoveerde Berghuis op haar onderzoek naar de invloed van blootstelling aan polychloorbifenylen (PCB’s) tijdens de zwangerschap. PCB's zijn schadelijke stoffen die onder meer voorkomen in bepaalde soorten olie en plastic, bouwmaterialen en bestrijdingsmiddelen.

PCB's werden ook gebruikt in koelvloeistoffen en smeermiddelen in warmtesystemen en als weekmakers in plastics. Vanwege de gezondheidsrisico’s mogen ze sinds 1985 hiervoor niet meer worden gebruikt.

Eerder in de puberteit

Ondanks dat verbod bleken de zwangere vrouwen die tussen 1998 en 2002 meededen aan een bevolkingsonderzoek allemaal aan PCB's blootgesteld te zijn. Berghuis deed onderzoek met behulp van de gegevens uit de bevolkingsonderzoeken, en deed vervolgonderzoek met de kinderen, inmiddels tieners.

Uit haar onderzoek bleek onder meer dat blootstelling aan PCB's invloed kan hebben op de hormonale processen bij de kinderen, waardoor ze eerder in de puberteit kunnen komen. Zo kan de ontwikkeling van schaamhaar verder gevorderd zijn, kunnen jongens eerder de baard in de keel krijgen en hebben meisjes een verder gevorderde borstontwikkeling.

Voorzichtig zijn

De onderzoeker benadrukt het belang van strikte wet- en regelgeving omtrent het gebruik van deze stoffen. "Het is belangrijk om uiterst voorzichtig te zijn bij de productie van deze chemische stoffen."

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.