Coronavirus gedijt goed bij veel vetweefsel

, door Theone Joostensz
foto: Vektor Kunst iXimus via Pixabay

Van de 40 coronapatiënten die op dit moment op de intensive care van het UMCG liggen, heeft 90 procent overgewicht.“Dat kan geen toeval meer zijn”, ​zegt Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG. Dinsdag 31 maart schoof hij aan bij het tv-programma Jinek om een voorzichtige verklaring te geven voor de relatie tussen corona en overgewicht.

Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en daar ziek van worden. Van der Voort: “We zien dat patiënten óf na acht tot tien dagen weer opknappen, óf verder achteruitgaan. Deze patiënten krijgen moeite met ademhalen en belanden vaak op de intensive care aan de beademing. Negen van de tien coronapatiënten die bij ons op de intensive care liggen, zijn zwaarlijvig: ze hebben een BMI van boven de 25.”

ACE2-receptoren 

Het coronavirus dringt het lichaam binnen via ACE2-receptoren, bepaalde eiwitten die zich aan de buitenkant bevinden van onder meer longcellen en darmcellen. Dat laatste verklaart waarom sommige coronapatiënten ook last hebben van diarree. 

“Aan de buitenkant van vetcellen zitten ook ACE2-receptoren”, zegt Van der Voort. “Het virus kan dus ook via de vetcellen het lichaam binnenkomen. Heb je veel vetweefsel omdat je overgewicht hebt, dan kan het virus dus in grote hoeveelheden je lichaam binnendringen en heel veel vetcellen infecteren.”​​​​

Verslechteri​ng

Bovendien lijkt dat geïnfecteerde vetweefsel te zorgen voor een verdere verslechtering van de toestand van de patiënt. “Er gebeurt kennelijk iets in het lichaam van patiënten met meer vet wat longschade veroorzaakt”, aldus Van der Voort. 

“Daardoor krijgen ze zuurstoftekort en moeten ze aan de beademing. Maar wat dat nou precies is en hoe je daar eventueel op kunt ingrijpen; dat is onbekend. Ik observeer alleen maar wat er bij ons op de intensive care gebeurt. Maar ik hoop wel dat deze observatie onderzoekers helpt om dat te gaan uitzoeken en dan wellicht tot een behandeling te komen.” ​

Aanwijzing

Van der Voort benadrukt dat het hem niet gaat om het overgewicht an sich: “Ik geef iedereen, zwaarlijvig of niet, de beste zorg die nodig is. Ik wil deze ziekte begrijpen. Het enige wat ik doe is een observatie delen met anderen zodat we met elkaar misschien meer zicht krijgen op wat er gebeurt. We moeten wel kijken naar de relatie tussen overgewicht en corona. Het kan een aanwijzing zijn, en het is zonde om die te laten liggen.”

Kijk hier de aflevering van Jinek​ van dinsdag 31 maart terug

Maatregelen UMCG
Meer weten over hoe het UMCG omgaat met het coronavirus? Op deze pagina vind je alle informatie.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.