Crowdfunding voor onderzoek door talentvolle studenten

, door Marjolein te Winkel
foto: Shutterstock

Het Ubbo Emmiusfonds, het ‘goede doel’ van de Rijksuniversiteit Groningen, ondersteunt studenten Geneeskunde en Tandheelkunde die wetenschappelijk onderzoek doen tijdens hun studie. Deze week begon het fonds een crowdfundingsactie met als doel 20.000 euro op te halen.

Uit je studietijd moet je alles halen wat erin zit. Bijvoorbeeld door wetenschappelijk onderzoek te doen tijdens je studie. Dat kan met het JSM-programma. Dat staat voor Junior Scientific Masterclass en is bedoeld voor studenten Geneeskunde en Tandheelkunde. Het Ubbo Emmiusfonds ondersteunt al jaren talentvolle studenten met een Talent Grant.

Vorig jaar haalde het fonds bijna dertigduizend euro op. Daarmee kon het drie studenten ondersteunen: Maroesjka Spiekman, die onderzoek doet naar het verminderen van ernstige littekens met behulp van stamcellen uit eigen buikvet, en Stefan Knapen, die de invloed van de biologische klok op stemmingsstoornissen bestudeert. 

RNA-onderzoek dankzij een Talent Grant​

​​Ook Willem Balder kreeg vorig jaar een Talent Grant. “Ik doe onderzoek naar een grote Franse familie waarin veel hoog cholesterol voorkomt”, vertelt hij. “Die familie moet ergens een foutje in het DNA hebben waardoor een eiwit niet goed functioneert. In het verleden zijn alle voor de hand liggende plekken, de kandidaatgenen, bij deze familie al onderzocht. In deze genen konden geen mutaties gevonden worden.” 

​De 24-jarige student geneeskunde kan met de grant van 10.000 euro niet alleen het DNA, maar ook het RNA van de familieleden onderzoeken. “RNA speelt een rol in de vertaling van DNA naar eiwit. Het kan zijn dat een mutatie wel is terug te vinden in het RNA. Zo kun je, via een omweg, toch achterhalen om welk eiwit en DNA het precies gaat. Als je dat weet, dan kun je vervolgens kijken of dat deel bij andere mensen dezelfde rol speelt. Uiteindelijk kun je zo de oorzaak van het hoge cholesterol traceren en medicijnen ontwikkelen die zich richten op dat specifieke eiwit.

​De Junior Scientific Masterclass is volgens Balder een belangrijke aanvulling op de opleiding. “Ik vind het interessant om iets uit te pluizen. JSM biedt de mogelijkheid om onderzoek te doen en biedt mij meer uitdaging.” 

Junior Scientific Masterclass​ is in 1999 opgericht en is uitgegroeid tot een professionele opleiding naast de studie Geneeskunde of Tandheelkunde. Extra cursussen en onderzoeksplekken maken het mogelijk om binnen het Bachelorsprogramma een 'Honours'-graad voor onderzoek te behalen, en ​om gecombineerd met co-schappen een promotietraject te volgen voor een MD/PhD​. ​

Meer informatie over de crowdfundingsactie van het Ubbo Emmiusfonds kun je hier vinden. Hier kun je ook zelf de actie, en dus de studenten, ondersteunen. ​

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.