De beste training voor rolstoelkampioenen

, door UMCG Multimedia

​Wat is de beste training voor een handbiker om een snelle tijd neer te zetten in een wedstrijd? En hoe kan iemand in een rolstoel op een gezonde manier bewegen? Bewegingswetenschapper Floor Hettinga vertelt In de lift hoe ze dat onderzoekt.

Deze zomer was Hettinga in Londen, bij de paralympische spelen. Niet alleen om de wedstrijden te zien, maar ook om de atleten te overtuigen om haar vragenlijsten in te vullen. Ze wil onder meer van ze weten hoe en hoe vaak ze trainen en wanneer ze blessures hebben.

“Geeft meer trainen, meer blessures door de grotere belasting? Of train je dan je spieren zo goed dat je juist minder blessures krijgt? En hoe belangrijk is rolstoelvaardigheid in deze context?”

Op weg naar Rio de Janeiro

Met deze kennis wil ze goede trainingsschema’s ontwikkelen voor topsporters in een rolstoel, bijvoorbeeld voor handbikers. “Zo kunnen we met de wetenschap onze sporters helpen op weg naar de paralympische spelen in Rio de Janeiro.”

Maar het onderzoek richt zich niet uitsluitend op topsporters. De kennis over de fysiologie en biomechanica van het bovenlichaam en over de beste manier om te trainen kan ook goed helpen om ‘gewone’ rolstoelers op een gezonde manier te laten bewegen.

Fit en gezond

En bewegen is belangrijk om fit en gezond te blijven. Voor iedereen, maar zeker voor degenen die alleen hun bovenlichaam kunnen gebruiken.

Hettinga: “Als je altijd zit, is het moeilijker om genoeg te bewegen en op een goed gewicht te blijven. Ook hebben veel rolstoelgebruikers last van blessures, door de hoge belasting op het schoudergewricht.” Daarom onderzoekt Hettinga ook wat belangrijke vaardigheden en mogelijke trainingsmethoden zijn voor de ‘gewone’ rolstoelgebruikers in het dagelijks leven, zodat zij zo mobiel mogelijk zijn en geen blessures in hun armen krijgen.

In het filmpje zijn ook studenten bewegingswetenschappen te zien. Op de handbike zit Paul Monden. Hij deed onderzoek naar trainingsschema’s voor handbikers. Marloes Oldenburg doet onderzoek naar hoe een handbiker vermoeidheid ervaart en Johan van Cuijk wil erachter komen wat de beste warming up is om goede handbike-prestaties neer te zetten.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.