De ene MRSA is de andere niet

​​Groot alarm als in een ziekenhuis de MRSA-bacterie (Meticilline-Resistente Stafylokokkus aureus) rondwaart. De betreffende ruimten gaan dicht tot deze hardnekkige bacterie is vernietigd en besmette patiënten worden geïsoleerd verpleegd. Maar is dat altijd nodig? Er zijn verschillende MRSA-families, de een gevaarlijk en de ander veel minder, maar hoe herken je ze? Moleculair bioloog Eleni Tsompanidou van het UMCG zoekt naar de genetische verschillen.

In Nederland komt MRSA minder vaak voor dan in andere landen. "Dat komt omdat artsen in Nederland veel minder antibiotica voorschrijven en de bacterie dus minder snel resistent wordt. Maar de aanwezigheid van MRSA in een ziekenhuis is altijd zorgwekkend, ook als die weinig voorkomt", zegt Tsompanidou. 

De Griekse Tsompanidou studeerde in Alexandroupolis. "In Griekenland kun je prima studeren maar er is door de crisis helemaal geen geld meer voor onderzoek. Ik heb gekeken waar in de wereld ik onderzoek naar DNA en RNA-sequenties kon doen en via via kwam ik terecht in het UMCG. Ik ben hier gepromoveerd en werk nu als postdoc."​

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.