Diabetesmedicijn tegen kanker?

, door UMCG Multimedia

​​Kunnen diabetesmedicijnen ook helpen bij de behandeling van kanker? UMCG-oncoloog in opleiding Hilde Jalving onderzoekt hoe suikerziekte en de medicijnen tegen diabetes invloed hebben op kanker. “Met onze kennis kunnen we hopelijk zowel diabetes als kanker straks beter behandelen.”

​Suikerziekte lijkt de kans op kanker te verhogen en het effect van kankerbehandelingen te verkleinen. In het oncologisch laboratorium bestuderen Jalving en haar collega's tumorcellen in petrischaaltjes. Bij sommige tumorcellen voegen ze extra suiker toe om diabetes na te bootsen. En ze zien inderdaad de negatieve invloed van suikerziekte.

​​​Maar ze zien ook dat de medicijnen die tegen suikerziekte worden gebruikt het effect van kankermedicijnen vergroten. Het is nog een hele klus om uit te zoeken hoe dat precies werkt. Jalving en collega's zullen zich daar de komende tijd over buigen. “Als onze aanwijzingen kloppen, zou dat mooi zijn”, stelt Ja​lving. Ten eerste omdat het de kans op een succesvolle behandeling van kanker vergroot. En ook omdat de ontwikkeling van een nieuw kankermedicijn tientallen jaren en miljoenen euro’s kost. “Als we diabetesmedicijnen kunnen gebruiken om effectiever te behandelen, zijn die meteen beschikbaar voor een paar euro per doosje.”

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.