Dirkje Postma krijgt eigen Talent Award

, door Marjolein te Winkel
foto: Henk Veenstra

“Een complete verrassing en een hele eer”, vindt Dirkje Postma de nieuwe subsidie die het Longfonds naar haar heeft vernoemd. Met Dirkje Postma Talent Award wil het Longfonds  jonge, talentvolle onderzoekers stimuleren en ondersteunen, zoals de emeritus hoogleraar Longzieken van het UMCG zelf gedurende haar carrière gestimuleerd en ondersteund werd door het Longfonds. 

“Ik voelde me altijd gehoord en begrepen. Ze hield overzicht en bracht rust in moeilijke tijden, was een krachtige behandelaar maar vooral een lief mens.” Dat zei een van haar patiënten over Dirkje Postma in april van dit jaar, toen Postma afscheid nam als hoogleraar. 

Tijdens datzelfde afscheid maakte het Longfonds bekend de Talent Award naar haar te vernoemen, vanwege haar verdiensten in het longonderzoek en haar inzet voor het Longfonds. Op verzoek van het Longfonds dacht Postma mee over de eisen en voorwaarden van de subsidie.

Eisen en voorwaarden

Een van die voorwaarden is dat onderzoekers patiënten moeten betrekken bij het onderzoek – zoals Postma dat zelf ook deed, en waar ze om geroemd werd door haar patiënten.

“Zonder de subsidie van het Longfonds had ik mijn carrière als onderzoeker niet kunnen beginnen.”

Tijdens haar carrière is Postma altijd erg gesteund door het Longfonds, vertelt ze. “Mijn hoogleraarschap is mogelijk gemaakt door het Longfonds – dat destijds nog Astma Fonds heette. Maar de steun was er veel eerder: zonder de subsidie van het Longfonds had ik mijn carrière als onderzoeker niet kunnen beginnen. Ik vind het mooi dat met deze subsidie het Longfonds ook een nieuwe generatie onderzoekers ondersteunt en stimuleert.” 

Jong talent

Postma vindt het erg belangrijk om jong talent te behouden voor longonderzoek. Nu is jong een relatief begrip: de subsidie is bedoeld voor onderzoekers die minder dan zeven jaar geleden zijn gepromoveerd.
 
Daarnaast moeten onderzoekers laten zien dat ze wat kunnen. “Ze moeten minstens vijf artikelen hebben gepubliceerd in een wetenschappelijke vaktijdschriften”, zegt Postma, die zelf meer dan 800 wetenschappelijke publicaties op haar naam heeft staan.

Denk na en wees creatief

De voorkeur gaat uit naar een ziekte-overstijgend onderzoek – zoals Postma’s onderzoek dat ook was. “Dus niet een onderzoek dat alleen is gefocust op één klein stukje, maar longonderzoek met een link naar andere ziektes. Dat kan zowel binnen als buiten de longen zijn. Denk goed na over de toekomst, wil ik de onderzoekers meegeven, en wees creatief.”

De Dirkje Postma Talent Award is bedoeld om talentvolle onderzoekers te stimuleren om onderzoek te doen naar longen en longziekten. Het fonds stelt de komende vijf jaar jaarlijks een subsidie beschikbaar van € 200.000,- voor een onderzoeksproject van maximaal drie jaar.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.