Donornieren blijven beter in machine

, door UMCG Multimedia

Donornieren kunnen het best bewaard worden in een speciale bewaarmachine. Dat concludeert chirurg in opleiding en onderzoeker  Cyril Moers. De nieren die in een bewaarmachine zijn bewaard, slaan sneller aan in het lichaam van de ontvanger dan nieren die bewaard zijn op de standaard manier in een doos met ijs. Bovendien, zo was de verrassende uitkomst, ze doen het langer.

Steeds meer donornieren komen van oudere donoren of van mensen met al een behoorlijke ziektegeschiedenis. Vanwege het tekort aan donororganen, is het van groot belang ook deze nieren te kunnen gebruiken voor donatie. Daartoe moeten ze zo goed mogelijk bewaard worden tussen uitname bij de donor en het implanteren bij de ontvanger.

Nu gebeurt dat nog vaak door de nier in een zakje met bewaarvloeistof in een doos met ijs te leggen. Moers onderzocht of nieren beter bewaard blijven in een speciale bewaarmachine die koude bewaarvloeistof door de nier pompt. Dat bleek zo te zijn. Ze slaan sneller aan, vertelt Moers in het filmpje. En, verrassend genoeg, blijken de nieren uit de bewaarmachine ook langer te werken in de ontvanger.

Moers kreeg in oktober de Tekke Huizingaprijs voor het beste proefschrift van het academisch jaar 2011 – 2012. Hij volgt zijn opleiding tot chirurg in het Martiniziekenhuis in Groningen en daarnaast vervolgt hij zijn onderzoek in het UMCG.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.