Samenwerken tegen veroudering

, door Margriet Bos

Hoe ontstaat veroudering en hoe ontstaan ziektes door veroudering? Wetenschappers van UMCG-onderzoeksinstituut Eriba (European Research Institute on the Biology of Ageing) zoeken naar antwoorden.

De onderzoekers van ERIBA hebben onderzoeksmodellen tot hun beschikking om te antwoorden op de vraag hoe veroudering en verouderingsziekten ontstaan. Zij doen hun fundamentele onderzoek met ultramoderne onderzoeksfaciliteiten en –technieken en wisselen regelmatig hun ervaringen en vragen uit. Die creativiteit, samenwerking en nieuwsgierigheid brengen de onderzoekers vaak tot nieuwe ontdekkingen.

​​Healthy Ageing-stad Groningen

Het is geen toeval dat dit onderzoeksinstituut van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen in deze stad staat. Zowel het UMCG als de RUG heeft Healthy Ageing, gezond en actief ouder worden, als focus voor het wetenschappelijk onderzoek. Gezond ouder worden duurt een leven lang en begint bij de conceptie. Ouders geven hun genen door aan hun kinderen en daarmee ook een deel van de kans op een gezonde levensloop of eventuele risico’s op het ontstaan van ziekte later in het leven. Naast genen beïnvloeden levensstijl, voedingspatroon en omgevingsfactoren de ontwikkeling van gezondheid. Maar over de invloed van deze factoren en hoe ze zich tot elkaar verhouden, is nieuwe kennis nodig.

​​Mechanismen

Gedurende ons leven sterven lichaamscellen af en verliezen cellen en weefsels hun functies. De onderzoekers van ERIBA willen weten welke mechanismen leiden tot dat verlies en die afname van functies. De onderzoekers stellen zich vragen als ‘welke mechanismen liggen ten grondslag aan ziekten als Alzheimer en Parkinson?’, ‘wat zijn de basale oorzaken van tumorvorming of diabetes mellitus?’.

Daarvoor doen de onderzoekers fundamenteel onderzoek op celniveau en met modelorganismen zoals wormen en fruitvliegjes. Met ultramoderne onderzoeksfaciliteiten en –technieken op het gebied van genoom- en eitwitonderzoek, microscopie, bioinformatica en celisolatie. Op basis van dit onderzoek willen ze een strategie vormen om verouderingsziekten te voorkomen of een therapie te ontwikkelen. 

​Nieuwsgierigheid

In 2010 werd de eerste paal geslagen voor het bijzondere ERIBA-gebouw dat volledig in dienst van het onderzoek werd vormgegeven. De transparante en open bouw - kijk er vanaf de weg maar eens naar binnen - biedt wetenschappers van verschillende onderzoeksgebieden de gelegenheid gemakkelijk met elkaar in contact te komen. Ze lopen zo naar elkaars werkplek toe en er zijn veel plekken waar ze elkaar logisch ontmoeten. Laboratoria, kantoren en vooral ultramoderne onderzoeksfaciliteiten kregen hier hun plek, net als het centrum voor systeembiologie.

​De onderzoekers zoeken naar antwoorden op fundamentele vragen, omdat ze gedreven zijn om uiteindelijk een bijdrage te leveren aan een oplossing voor ouderdomsziekten als Alzheimer en kanker. Binnen ERIBA worden ze daar extra in gestimuleerd door vanuit verschillende disciplines het proces van ouder worden te onderzoeken. Hun nieuwsgierigheid bindt hen: het belang van goede vragen stellen en nieuw onderzoek leiden altijd weer tot verrassende inzichten en nieuwe onderzoeksvragen.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.