Een lever groeit gewoon weer aan

, door Maaike Muller
foto: Shutterstock

Een kind dat een stuk van de lever van zijn ouder krijgt. Het UMCG is het enige Nederlandse ziekenhuis dat deze ingreep uitvoert. Maar kan de ouder dat deel zonder problemen missen? En groeit het stukje lever dat het kind krijgt gewoon mee?

“Deze operaties, waarbij een levende donor een deel van de lever afstaat aan een kind, zijn heel zeldzaam”, vertelt leverchirurg Marieke de Boer. Zij opereert bij dergelijke operaties de donor. “Sinds 2004, toen we begonnen met deze ingreep, hebben we zeventien kinderen een stuk lever van een ouder gegeven. Vorig jaar waren het er zeven. Deze toename heeft helaas te maken met een groeiend tekort aan organen van overleden donoren”

Meegroeien

De kinderen zijn gemiddeld tien maanden als ze een nieuwe lever krijgen. De ouder houdt tachtig procent, het kind krijgt twintig procent. “Zodra het bloed erdoor stroomt, zie je meestal dat de lever het meteen doet”, aldus De Boer. “Ook zien we dat de lever meegroeit naarmate het kind ouder wordt.” Of hij even groot wordt als een lever van andere kinderen, wordt niet onderzocht.

“De lever van de ouder is na een week alweer aangegroeid”, zegt De Boer. Op de CT-scans die voor en na de operatie worden gemaakt, kan ze zien dat het volume snel weer terug is. “Van een gezonde lever kun je tot driekwart afhalen, dan nog groeit hij terug naar zijn oude formaat. Dat duurt overigens wel langer dan een week.” Zelfs als de twintig procent niet zou teruggroeien, doet de lever nog prima zijn werk. “De lever is eigenlijk een fabriek met een enorme overcapaciteit.”

Opzwellen

Dat een lever weer teruggroeit, komt doordat de cellen zich vermenigvuldigen, maar ook doordat ze opzwellen. Het is nog niet duidelijk hoe de lever weet dat hij moet groeien en, ook erg belangrijk, wanneer hij daar weer mee moet stoppen. “We denken dat dat deels komt door de bloedtoevoer uit de darm. Omdat dat bloedaanbod gelijk blijft, bij een relatief kleinere lever,  zal de leverrest aangroeien ongeveer tot zijn oude grootte”

Maar mogelijk spelen nog andere factoren een rol, in de lever zelf of in de levercellen, oppert De Boer. Veel vaker dan een stuk lever transplanteren naar een kind, verwijdert zij een deel van een lever. Bij leverziekte of bij kanker kan dat nodig zijn. “We zien dat de leverregeneratie, dus het teruggroeien van de lever, moeilijker gaat wanneer de lever ziek is of de persoon chemotherapie heeft gehad voor de operatie. Hoe het precies komt dat levers weer aangroeien, is nog onderwerp van onderzoek.”

Meer over levertransplantatie bij kinderen in het UMCG

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.