Een penalty, niet te missen

, door Maaike Muller
foto: Shutterstock
Penalty nemen? Neem je tijd! Dat is de boodschap die UMCG-bewegingswetenschapper Gert-Jan Pepping had in de uitzending van het Vara-televisieprogramma Bureau Sport. Hopelijk heeft het Nederlands elftal goed opgelet tijdens de uitzending.
 
De tribunes vol, een heel land uitgedost in oranje kleren voor de televisie, je team gespannen achter je en jij staat op het punt een strafschop te nemen. Vanavond speelt het Nederlands elftal tegen Duitsland in de strijd om Europees kampioen voetbal te worden. Mocht er een penalty worden gegeven, dan is het te hopen dat de voetballers goed hebben opgelet toen Pepping uitlegde dat je voor een strafschop de tijd moet nemen.

 
“Je kunt niet tegelijk heel hard en heel precies schieten”, zegt Pepping op 6 juni in Bureau Sport. “Voor je een penalty neemt, moet je de tijd nemen om de precisie en de snelheid van de bal te bepalen.” Vervolgens laat hij zien hoe Arjan Robben meteen na het fluitje van de scheidsrechter de strafschop neemt en mist. Ook van Jaap Stam zijn zulke beelden.
 

Zijn advies: eerst rustig wachten en kiezen hoe hard en hoe precies je gaat schieten. Wie hard schiet, kan beter wachten, omdat de keeper dan een kant heeft gekozen. Wie heel precies kan mikken, kan rustiger schieten op een plek waar de keeper er niet bij kan. Pepping laat zien waar die zitten. Als de spelers weten wat ze kunnen en goed oefenen, zo zegt Pepping, dan kan het eigenlijk niet missen.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.