Een weekend vol wetenschap - kom ook!

, door Marjolein te Winkel
foto: Reyer Boxem

Kom zaterdagmiddag 6 oktober naar de publieksmiddag Zpannend Zernike over wetenschap met onderzoekers van UMCG en ERIBA! Iedereen - jong en oud - is welkom, de toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Zpannend_Zernike_logo.jpgWat is er te doen?

Bouw je eigen speeltuin! De onderzoekers en studenten van Bewegingswetenschappen laten je je eigen speeltuin bouwen met blokken waar je op of overheen kunt springen. Kinderen, zo blijkt uit dit onderzoek, die zelf mogen bepalen hoe een speeltuin eruit komt te zien, kiezen graag voor een beetje uitdaging.

Op de foto met bacteriën

Bacteriën zijn overal, maar je kunt ze meestal niet zien. Meestal, want tijdens Zpannend Zernike kan dat wél. Je kunt ze bekijken, ontdekken hoe ze zich verspreiden en leren waarom de meeste bacteriën niet gevaarlijk zijn (en zelfs heel nuttig!), maar je van sommige je flink ziek kunt worden. En je kunt zelfs met ze op de foto

50 jaar transplantatie

Blauw_50Transplantaties_stempel_Ø85mm.jpg50 jaar geleden kreeg in Groningen voor het eerst een patiënt een nier van een ander. De dokters van het UMCG kunnen inmiddels allerlei soorten organen transplanteren en zijn daar heel goed in. Maar hoe gaat zo’n transplantatie eigenlijk in zijn werk? En weet jij waar je organen precies zitten? Dat én meer leer je tijdens Zpannend Zernike in UMCG-ERIBA.

Zelf ervaren

Soms kan iemand door een ziekte niet meer goed zien, horen of voelen. De studenten van Bewegingswetenschappen laten je ervaren hoe dat is. Wat kun je nog wel doen, en wat lukt niet meer?

Quiz en Escape Room

Wat weet jij over gezond ouder worden? Test je kennis tijdens de Healthy Ageing Quiz. Ga jij er vandoor met de hoofdprijs…?  En misschien wil je het allemaal wel wat spannender! Laat je dan opsluiten in de Escape Room. De deur gaat pas weer open als je de wetenschapsraadsels hebt opgelost!

Waan je een ware wetenschapper

De onderzoekers van ERIBA staan klaar om de leukste proefjes met je te doen. Zo helpen ze je om het DNA uit een banaan te halen, en laten wetenschappelijke experimenten zien die je ook heel goed thuis kunt doen! Zo leer je hoe je met een rode kool kunt meten hoe zuur iets is, en hoe je met gist uit de supermarkt een ballon kunt opblazen.

Duiken in data

Neem een duik in de data van Lifelines, de data- en biobank waaraan 167.000 Noorderlingen meedoen. Met hun gegevens kunnen wetenschappers onderzoek doen, bijvoorbeeld naar de vraag waarom de ene persoon gezonder oud wordt en de andere persoon te maken krijgt met (chronische) ziektes.

ERIBA.jpgPraktische informatie

De middag is voor iedereen vrij toegankelijk. Vooraf aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.  De middag begint om 12:00 uur en duurt tot  17:00 uur.
Het ERIBA-gebouw staat aan de Antonius Deusinglaan 1 in Groningen.

logo_rgb_wvdw_voorweb.jpgZpannend Zernike
Deze middag is onderdeel van Zpannend Zernike, de Groningse bijdrage aan het Weekend van de Wetenschap. Zpannend Zernike is een samenwerking van de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, de Jonge Onderzoekers en EnTranCe. Ga voor meer informatie over wat er elders in de stad te doen is naar de website van Zpannend Zernike.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.