Nieuwe methode beter bij eierstokkanker

, door Janneke Kruse
foto: Shutterstock

​Buikspoeling met verwarmde chemotherapie verbetert de overlevingskans van vrouwen met stadium III eierstokkanker met 10 procent, zonder extra bijwerkingen te geven. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG en vijf andere Nederlandse ziekenhuizen onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek. De Nederlandse onderzoekers presenteerden hun resultaten op een oncologiecongres dat vorige week in Chicago werd gehouden.

In Nederland krijgen ongeveer 1200 vrouwen per jaar de diagnose eierstokkanker. In ongeveer 75 procent van de gevallen is de ziekte bij diagnose al in stadium III: in de buik verspreid.

De reguliere behandeling bestaat uit een uitgebreide operatie in combinatie met chemotherapie per infuus. Ondanks deze intensieve behandeling is na vijf jaar niet meer dan 30 procent van de patiënten nog in leven.

Verwarmde chemotherapie

De afgelopen tien jaar hebben UMCG, AMC, Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, UMCU, Catharina Ziekenhuis en Radboud UMC onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek onderzocht of een spoeling van de buik met verwarmde chemotherapie de kans op genezing verbetert.

Het onderzoek laat zien dat  de vrouwen die een verwarmde chemotherapie kregen (een hypertherme intraperitoneale chemotherapie oftewel HIPEC behandeling) 1 jaar langer leven dan vrouwen die de HIPEC behandeling niet ondergingen.

De buikspoeling wordt aan het einde van de operatie toegepast. Tussen 2007 en 2016 deden 245 vrouwen mee aan de studie, waarvan de helft de nieuwe HIPEC behandeling kreeg.

Voorafgaand aan de operatie kregen alle vrouwen drie chemotherapie kuren. Alleen vrouwen bij wie de gynaecoloog tijdens de operatie op het oog vrijwel alle tumoren kon wegnemen kwamen in aanmerking voor de studie. Een loting bepaalde uiteindelijk wie de buikspoeling kreeg en wie niet. Na de operatie kregen alle vrouwen nog drie chemotherapie kuren.

Behandeling mogelijk in 2018

De uitkomsten van deze studie zijn tijdens ASCO (congres van de American Society of Clinical Oncology) in Chicago gepresenteerd. De behandeling kan nog niet direct worden aangeboden aan patiënten. De resultaten moeten eerst binnen de landelijke richtlijnen commissie besproken worden en er moet overeenstemming worden bereikt met zorgverzekeraars over de vergoeding van de behandeling. Naar verwachting is het in 2018 mogelijk om vrouwen op deze manier te behandelen.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.