Fluorescerend antibioticum spoort infecties op

, door Marjolein te Winkel
foto: Shutterstock
Onderzoekers van het UMCG hebben een methode ontwikkeld voor het opsporen van bacteriële infecties van botimplantaten met behulp van een fluorescerend antibioticum. Zij publiceren hierover in het toonaangevende vakblad Nature Communications.

De onderzoekers ontdekten dat het injecteren van een zeer lage dosis infrarood-fluorescerende (lichtgevende) kleurstof gekoppeld aan het antibioticum vancomycine een goede methode is om infecties van botimplantaten die worden veroorzaakt door de Staphylococcus aureus-bacterie in een vroeg stadium te detecteren en zichtbaar te maken met een speciale infraroodcamera. Zij toon​den dit aan in muismodellen en in een nieuw postmortaal humaan implantaatmodel. Het vroegtijdig vaststellen en behandelen van infecties kan patiënten veel leed besparen.

Een gevreesde complicatie

Een bacteriële infectie bij bijvoorbeeld een kunstknie of -heup is de grootste en me​​​est gevreesde complicatie in het gebruik van implantaten. Deze infecties zijn vaak lastig vast te stellen en te behandelen. Van de huidige botimplantaten, zoals kunstheupen en –knieën, raakt ongeveer vijf procent geïnfecteerd. Bij open botbreuken, waarbij fixatie met een implantaat nodig is, treedt in circa dertig procent van de gevallen een infectie op.

Ophopin​​g van bacteriën

Infecties kunnen tijdens de operatie ontstaan, maar ook daarna, doordat bacteriën zich hechten aan de oppervlakte van een implantaat. Hierdoor ontstaat een ophoping van bacteriën rondom het implantaat die kan leiden tot een infectieuze o​ntsteking. Wanneer zo'n infectie niet of te laat wordt ontdekt, kunnen de bacteriën op het implantaat een zogenaamde biofilm vormen, waarin ze onbereikbaar zijn voor antibiotica. De infectie wordt dan vaak onomkeerbaar, met langdurige opnames, antibioticabehandeling en veelal vervanging van het implantaat tot gevolg.

Huidige techn​​​iek belastend voor de patiënt

De huidige techn​ieken om een bacteriële infectie vast te stellen zijn indirect, bijvoorbeeld via het afnemen van bloed, of invasief, door het nemen van een biopt. Ze zijn vaak belastend voor de patiënt. Bovendien is het moeilijk om exact vast te stellen wat er aan de hand is. Zo is het bijvoorbeeld lastig om onderscheid te maken tussen een ontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie, zoals de veel voorkomende Gram-positieve bacterie Staphylococcus aureus, en een steriele ontsteking die wordt veroorzaakt door het implantaat zelf (een zogenaamde vreemdlichaamsreactie).

Van groot b​​elang

Het belang van de nieuwe methode is groot. Naast de voordelen voor de patiëntenzorg kan met het vroegtijdig vaststellen en behandelen van infecties geld worden bespaard door kortere ziekenhuisopnames en minder heroperaties. Voordat de methode getest kan worden in een klinische studie is meer onderzoek en ook een goede wijze van produceren van het fluorescerende antibioticum nodig.

Lees hier de publicatie van Van Oosten​ et. all uit Nature Communications

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.