Functie hormoon FGF1 opgehelderd

, door Nicolien Wieringa
foto: Shutterstock

​​Muizen die het hormoon FGF1 niet hebben, ontwikkelen snel type 2 diabetes bij een vetrijk dieet. “Het hormoon blijkt cruciaal te zijn voor de voortdurende aanpassingen van het vetweefsel in tijden van meer of minder aanbod van voedsel,” aldus onderzoeker Hans Jonker. Hij publiceert de resultaten van zijn onderzoek, dat hij uitvoerde op het Amerikaanse Salk Instituut in San Diego, op 17 mei in het tijdschrift Nature.

Onder normale omstandigheden, dat wil zeggen met gezonde en gebalanceerde voeding, lijkt FGF1 niet nodig te zijn. In zijn onderzoek gaf Jonker een vetrijk dieet aan muizen die geen FGF1 hebben. Zij bleken niet goed in staat om vetten op te slaan en te gebruiken, met als gevolg dat ze veel sneller diabetes ontwikkelden dan normale muizen. FGF1 blijkt belangrijk te zijn voor de aanmaak van nieuwe bloedvaten in het vetweefsel. Daarnaast heeft FGF1 ook een ontstekingsonderdrukkende werking. Zonder FGF1 ontstaan bij muizen eerder ontstekingen en treedt een verstoorde groei van het vetweefsel op, vooral van het buikvet, wat uiteindelijk leidt tot diabetes.

“Bij mensen is de aanwezigheid van buikvet een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van diabetes en FGF1 lijkt een cruciale rol te spelen,” verklaart Jonker het belang van zijn bevindingen. “Hoewel FGF1 al meer dan 30 jaar geleden is ontdekt, was de functie van dit hormoon nog steeds niet bekend. Hopelijk draagt deze kennis bij aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen diabetes.”

​Hans Jonker werkt sinds mei 2010 als onderzoeker in het UMCG en gaat door met zijn onderzoek naar het hormoon FGF1 en het ontstaan van diabetes.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.