Gezond vanaf de conceptie

, door UMCG Multimedia

​Voor een goede gezondheid is het niet alleen van belang hoe gezond je zelf leeft. Ook de gezondheid van je moeder tijdens en zelfs vóór de zwangerschap is van belang. UMCG-onderzoeker Marlies Baardman bekijkt hoe de gezondheid van de moeder die van haar kind beïnvloed. 

Baardman maakte gebruik van een in Nederland unieke verzameling van gegevens over aangeboren aandoeningen: Eurocat Noord Nederland. Sinds 1981 worden bijna alle kinderen met een dergelijke aandoening in de drie Noordelijke provincies geregistreerd. “We hebben daarom de gegevens over aangeboren aandoeningen van ruim 12 duizend kinderen en hun moeders”, aldus Baardman.

Met die gegevens toonde Baardman aan dat moeders die roken en overgewicht hebben, twee tot drie keer meer kans hebben een kind te krijgen met een aangeboren hartafwijking. “Dat is meer dan alleen de optelsom van roken en overgewicht kunnen verklaren. Het lijkt erop dat die factoren samen nog iets in werking zetten”, aldus Baardman. Wat precies en hoe het werkt, onderzoekt Baardman onder meer door te kijken naar de genen en het vruchtwater van de kinderen. 

Voor haar onderzoek werkt Baardman binnen het UMCG samen met de afdelingen Genetica, Verloskunde, Kindercardiologie en het Laboratorium kindergeneeskunde.​​


Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.