Gezondheidsraad neemt advies injectie Vitamine K over

, door Marjolein te Winkel
foto: Shutterstock

​Geef alle pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen één injectie vitamine K, raadde UMCG-onderzoeker Henkjan Verkade vorig jaar na onderzoek aan. Vandaag werd bekend dat de Gezondheidsraad dit advies overneemt. De raad adviseert de minister van Volksgezondheid om de eenmalige injectie landelijk in te voeren.

Het advies van de Gezondheidsraad dat tot vandaag gold, was om baby’s die borstvoeding krijgen dagelijks een kleine hoeveelheid vitamine K te geven. Uit het onderzoek van Verkade en zijn collega's bleek dat dit advies ontoereikend was.

Verkade publiceerde hierover vorig jaar in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics, en adviseerde op basis van zijn onderzoek om pasgeboren baby’s die borstvoeding gaan krijgen een eenmalige injectie vitamine K te geven.

Vitamine K

Baby's hebben vitamine K nodig om bloed te laten stollen. In de eerste drie maanden van hun leven kunnen baby's nog niet efficiënt vitamine K produceren, en borstvoeding bevat maar weinig van deze vitamine. Een tekort ervan kan bloedingen veroorzaken.

Vooral baby’s met de zeldzame leverziekte galgangatresie kunnen ernstige bloedingen in de hersenen krijgen, omdat zij door hun aandoening nog minder vitamine K opnemen dan gezonde kinderen.

Bloedingen

Uit het onderzoek van Verkade bleek dat in landen waar de eenmalige injectie vitamine K al gebruikelijk is, de baby’s met galgangatresie veel minder vaak hersenbloedingen hebben dan Nederlandse baby’s met deze ziekte.

In Nederland krijgen zo'n 80 procent van de borstgevoede kinderen met galgangatresie bloedingen, waarvan 40 procent in de hersenen. In Denemarken krijgen kinderen de laatste jaren direct na de geboorte eenmalig een injectie met vitamine K. Sindsdien zijn daar geen baby's met hersenbloedingen geweest.

Advies aan de minister

Aanpassing van het advies voor vitamine K kan ook in Nederland hersenbloedingen bij deze kinderen voorkomen, concludeerde Verkade vorig jaar. "We hebben aangetoond dat de methode die we in Nederland hanteren niet de beste is", zei hij.

"Wij voorkomen zeker bloedingen door het dagelijks toedienen van vitamine K, maar wij doen het minder goed dan andere landen. Het kan nog beter, vooral voor kinderen bij wie nog niet bekend is dat zij een leverziekte hebben."

De Gezondheidsraad neemt die conclusie over en adviseert de minister om de eenmalige injectie vitamine K landelijk in te voeren.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.