Herdenking lichaamsdonoren in coronatijd

Voor een dierbare die zijn of haar lichaam aan de wetenschap heeft gedoneerd, is er geen begrafenis of crematie. Maar natuurlijk worden zij niet vergeten. Elk jaar worden ze herdacht bij een monument ter ere van iedereen die zijn of haar lichaam aan de wetenschap doneerde.

Deze bijeenkomst is voor  nabestaanden en voor medewerkers van de afdeling Anatomie van het UMCG, studenten geneeskunde en artsen en onderzoekers van het UMCG.

Herdenken op afstand

Dit jaar (2020) konden daar vanwege de coronamaatregelen geen nabestaanden bij zijn. Toch vond iedereen het belangrijk om ook dit jaar de herdenking door te laten gaan. Vandaar dat er een film is gemaakt van de herdenking zodat we, zij het op afstand, toch gezamenlijk met collega’s, studenten en nabestaanden kunnen herdenken.

Anatomie-onderwijs

Elk jaar neemt het UMCG ongeveer 100 lichamen in ontvangst. Daarmee wordt anatomieonderwijs gegeven en wetenschappelijk onderzoek gedaan, worden operaties voorbereid en operatievaardigheden geoefend. En daar plukken alle huidige en toekomstige patiënten de vruchten van. Eigenlijk is die bijzondere gift dus niet alleen een gift aan de wetenschap, maar aan ons allemaal.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.