Hoe blijft een mantelzorger actief en gezond?

, door Margriet Bos
foto: Shutterstock
Een training mindfulness kan mantelzorgers helpen om meer grip op hun leven te houden, blijkt uit het afstudeeronderzoek dat sociologiestudent Sanny Kappen deed bij de Wetenschapswinkel van het UMCG. Mede op basis van haar onderzoek maakte zorgverzekeraar Menzis bekend de training via de aanvullende verzekering te vergoeden. Hoe is dat nou zo gekomen?

Mantelzorgers besteden een heel groot deel van hun dag aan een ander. Een gezond en actief leven blijven leiden, is dan geen geringe opgave. Uit het onderzoek van Sanny Kappen blijkt dat een cursus Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) kan helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren. Kappen deed haar onderzoek via de Wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid van het UMCG.

​Meer grip

Sanny Kappen ging op zoek naar het antwoord op de vraag: wat is de invloed van de mindfulnesstraining op de kwaliteit van leven van mantelzorgers? De gemeenten Groningen en Assen en zorgverzekeraar Menzis zagen het belang van het onderzoek en staken er geld in. Zo kwam er in samenwerking met Humanitas en twee professionals een training waarin mantelzorgers leren niet te oordelen, maar de situatie te accepteren zoals die is. Uit de gesprekken die Kappen met de deelnemers had voordat ze de training gingen volgen, bleek dat sommigen zo moe en belast waren dat de zorg ze eigenlijk te veel was. “Diezelfde mensen zeiden in het eindgesprek dat ze zich veel beter voelden en dat was goed zichtbaar. Bij sommigen dacht ik, ik heb echt een heel ander mens voor me.”

​​Altijd met gedachten bij demente moeder

De analyses van de ingevulde vragenlijsten bevestigen deze indruk. “Voor de training ervoeren de meesten niet dat ze veel grip op hun leven hadden. Ze hadden het idee dat dingen hen overkwamen. Eén mevrouw gaf aan dat ook als ze niet bij haar demente moeder was, ze wel steeds met haar bezig was. Ze hield er bovendien rekening mee dat ze altijd gebeld kon worden.” De meeste deelnemers ervoeren na de training veel meer grip op hun leven . “Ze vertellen dat de druk is afgenomen en dat ze meer sociale steun krijgen en vragen”, legt Kappen uit.

​​​Onderzoek naar ‘het beklijven’

Is deze training nu een wondermiddel? “De vraag is of dit mooie resultaat aanhoudt of wegebt”, zegt Kappen. “Iedereen moet namelijk wel elke dag thuis oefeningen blijven doen. Daarom gaat een volgende student onderzoeken of de training beklijft en wat daarvoor nodig is." 

​Meer informatie over het onderzoek van Sanny Kappen

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.