Hoe kan het dat Epke vliegt?

, door Helma Erkelens
foto: UMCG-bestuurder Folkert Kuipers huldigt Epke vanwege zijn uitzonderlijke prestatie. Links op de achtergrond Bert Otten.

Hij reeg drie vluchtelementen aan elkaar won een gouden medaille op de Olympische Spelen. Hoe kan Epke Zonderland​ drie keer achter elkaar vliegen aan de rekstok? Bewegingswetenschapper Bert Otten legt het uit.

Als het ‘o shit’-centrum in de hersenen van Epke Zonderland niet zo uiterst efficiënt in actie was gekomen, had zijn fenomenale rekstokoefening tijdens de Olympische Spelen in Londen misschien geen goud opgeleverd.

“Het derde vluchtelement gaat niet helemaal lekker. Hij komt niet goed uit bij de stok. Op het moment dat hij komt aanvliegen, ziet hij dat het niet klopt. De oplossing zit in de bibliotheek van zijn brein, dit is vaker gebeurd. In een fractie van een seconde doet Epke zijn duim net een beetje anders. Dat is fantastisch, want als de duim in de greepstand was blijven staan, had hij misgepakt.”

"Epk​​e is sterk"

Zelfs met filmpjes in slow motion zie je nog bijna niet wat er gebeurt.​ Daarom heeft Otten ​software ontwikkeld om de bewegingen van de turner uit filmbeelden te halen, want meten was niet mogelijk tijdens de gouden oefening. En ook het wiskundig model dat hij heeft ontwikkeld, helpt bij de analyse. Dat model rekent uit wat de krachten waren en welke energie nodig was voor bepaalde momenten in zijn oefening. “Epke is sterk, heel sterk”, is een van zijn conclusies.

Voorspellen

De echte kritische succesfactor is dat Epke de toekomst kan realiseren door te focussen. Otten bewijst het. Hij laat beeld zien van een uiterst geconcentreerde sporter die recht de camera in kijkt.

“Hij ziet die cameraman niet. Hij ziet zijn toekomst, precies 1,7 seconden. Dat kun je zien omdat hij iedere 1,7 seconde zijn lippen op elkaar knijpt. Dat is exact de tijd van de zwaai van zijn oefening. Hij staat daar te vliegen. Al lang voor zijn oefening is hij begonnen.”

Otten legt uit dat het brein betrokken is bij het voorbereiden, uitvoeren en voorspellen van bewegingen. “Hersenen, het lichaam en de omgeving zijn een dynamisch systeem en die werken bij Epke heel goed samen.” 

 

​​

​​
Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.