Formules schatten voeding jonge kinderen te hoog in

, door Nicolien Wieringa
foto: Shutterstock
Het voorkómen van overgewicht begint al vroeg, maar hoe weet je dan wat een kind op 3- of 4-jarige leeftijd aan voeding nodig heeft voor normale groei? Anna Sijtsma vond dat formules die hiervoor worden gebruikt een te hoge inscha​​tting geven. Zeker voor kinderen die toch al wat te zwaar zijn, kan dit leiden tot nog meer overgewicht.

De formules waarmee je het energiegebruik van jonge kinderen kunt schatten, maken vooral gebruik van het gewicht. Maar volgens Sijtsma hangt het werkelijke energieverbruik samen met de hoeveelheid spieren, de vetvrije massa. Kinderen met overgewicht hebben relatief meer vetmassa dan slanke kinderen. De formules kunnen daardoor het energieverbruik te hoog inschatten. Voedingsadviezen die op de formules zijn gebaseerd, kunnen dan voor nog meer overgewicht zorgen.

Televisie op de slaa​pkamer

Sijtsma onderzocht het verband tussen het lichaamsgewicht van kinderen van 3-4 jaar oud en de hoeveelheid tijd die ze naar een beeldscherm kijken, hoe lang ze slapen, buiten spelen, het hebben van een televisie op de slaapkamer en het aantal televisies in huis. Ze had gegevens van 759 kinderen. Een korte slaapduur, meer tijd achter een beeldscherm en een televisie in de slaapkamer bleken te kunnen bijdragen aan overgewicht op de leeftijd van 3-4 jaar. Meer of minder buiten spelen had op deze leeftijd nog geen invloed.

GEC​​​​KO

Het onderzoek van Sijtsma maakt deel uit van de langlopende GECKO Drenthe-studie van het UMCG, het Groningen Expertise Centrum voor Kinderen met Overgewicht. Dit onderzoek startte met ongeveer 2800 kinderen in 2006. De deelnemers worden vanaf hun geboorte gevolgd tot aan de volwassen leeftijd.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.