Hoe worden mensen met tuberculose behandeld?

, door Maaike Muller

​Het UMCG startte in maart 2012 met de bouw van het Tuberculosecentrum Beatrixoord. Vlak daarna kwamen de Europese gezondheidsdienst ECDC en de Wereldgezondheidsorganisatie met het bericht dat het aantal tuberculosegevallen in 2010 afnam. Maar zij meldden ook dat de ziekmakende bacteriën steeds vaker resistent zijn tegen antibiotica. Hoe worden mensen met tuberculose behandeld?

“Als iemand met tuberculose (TBC) in het ziekenhuis komt, wordt hij eerst geïsoleerd, om besmetting te voorkomen”, vertelt Alex Friedrich, hoogleraar Medische microbiologie in het UMCG.

Anderen mogen de kamer alleen in met beschermende kleding en een goed filterend masker. “Zo voorkomen we dat de bacterie ook anderen ziek maakt. Maar de isolatie maakt behandelen ook moeilijk, omdat zo’n patiënt niet even naar de radiologieafdeling kan. Alle apparaten moeten naar de patiënt toe.”

Bij een ‘normale’ TBC moet de patiënt twee tot drie weken in isolatie blijven. “Daarna is het gevaar voor besmetting geweken. De behandeling met verschillende antibiotica is dan nog niet over, die duurt een half jaar”, vertelt Friedrich.

“Dat is een vrij zware behandeling, waarbij de patiënt last kan krijgen van veel bijwerkingen. Van misselijkheid tot langdurige problemen met de nieren en lever.”

Acht weken

Maar dan zijn er ook TBC-veroorzakende bacteriën die resistent zijn tegen een of meer antibiotica. “Sinds februari weten we zelfs dat er in India en Italië mensen zijn met een vorm van TBC die op geen enkel antibioticum reageert”, zegt Friedrich.

Het nadeel is dat de artsen er pas laat achter komen welke vorm van TBC een patiënt heeft. “We moeten de bacteriën op kweek zetten en acht weken wachten voor we weten welke bacterie het is.”

Nu krijgen patiënten daarom eerst de standaardbehandeling. Maar bij resistente of multiresistente bacteriën is die niet effectief. “Dan proberen we het met andere antibiotica, maar tegen multiresistente TBC is maar heel beperkt therapie mogelijk.”

Medisch microbioloog Friedrich en zijn collega’s werken aan een manier om sneller vast te stellen met welke bacterie de patiënt besmet is. “Wij kijken naar het DNA van de bacterie. Omdat we minder bacteriën nodig hebben dan voor de huidige diagnosemethode en omdat we uit het DNA ook informatie krijgen over de resistentie, weten we straks sneller welke therapie voor de patiënt het beste is. Dat kan al binnen enkele dagen.” 

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.