"Zonder onderzoek dreigt hersenloze psychiatrie"

, door Maaike Muller
foto: Henk Veenstra

“Alle instellingen in de geestelijke gezondheidszorg moeten 1 tot 2 procent van hun budget steken in onderzoek.” Dat zegt Richard Bruggeman, die zijn installatie tot bijzonder hoogleraar Neuropsychiatrie van psychotische stoornissen aangrijpt om een oproep te doen voor meer onderzoek. “Anders krijgen we hersenloze psychiatrie.”

Vanwaar deze oproep?

“De psychiatrie is altijd in ontwikkeling. Door goed in de praktijk te kijken welke vragen er zijn en dan behandelingen te ontwikkelen, kunnen we de geestelijke gezondheidszorg blijven verbeteren. Maar we moeten wel bewijzen dat de interventies ook werken en dat is niet altijd makkelijk. Daarvoor heb je een goede structuur nodig, met behandelaars, wetenschappers en ook patiënten die zich vaak langdurig willen inzetten voor het onderzoek.

“Die structuur hebben we in het Rob Giel Onderzoekcentrum. Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMCG en de GGZ-instellingen in de regio (GGZ Friesland, GGZ Drenthe, Lentis, Dimence en Mediant) doen hierin veel wetenschappelijk onderzoek, vooral op het gebied van psychoses, depressies en ouderenpsychiatrie. Die onderzoekstructuur moet je koesteren. Maar er is in de afgelopen tien jaar, met de introductie van de marktwerking, wel het een en ander veranderd.”

Lees ook: Hoe kunnen we voorkomen dat mensen met een psychotische stoornis 'uitgeburgerd' raken?

Wat is er precies veranderd?

“Door de marktwerking zijn in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) veel nieuwe partijen opgestaan, een soort ‘prijsvechters’. Zij richten zich vaak op de ‘eenvoudigere’ problematiek, zoals lichte depressies en angststoornissen, waar relatief snel goede resultaten te boeken zijn. Deze nieuwe instellingen zijn verfrissend, klantgericht, boeken goede resultaten en houden ook de grotere instellingen scherp.

“Aan de andere kant draaien deze partijen geen 24-uursdiensten, ze leiden geen psychiaters op en ze doen geen onderzoek. Ze gebruiken de richtlijnen die zijn ontwikkeld met onderzoek van vijf jaar geleden, maar ze dragen niet bij aan nieuwe ontwikkeling van de zorg voor een zeer kwetsbare groep in onze samenleving. Dat zou wel moeten.”

Hoe wilt u voor elkaar krijgen dat ze wel gaan investeren in onderzoek?

“Mijn voorstel is dat 1 tot 2 procent van het budget van alle GGZ-instellingen naar onderzoek moet gaan, als een soort ‘solidariteitsheffing’. Wat mij betreft wordt dit overheidsbeleid. Het moet normaal worden dat we geld steken in vernieuwing en dat iedereen in het GGZ-veld eraan bijdraagt de psychiatrie te blijven ontwikkelen, dat hoort bij het vak.  Als Freud nu nog zou leven, zou hij waarschijnlijk ook geen psychoanalyse meer doen.”

Richard Bruggeman is psychiater in het UMCG en sinds 2012 hoofd van het Rob Giel Onderzoekcentum. Voor hij het terrein van de psychiatrie betrad, volgde hij de opleiding tot neuroloog. In zijn rol als bijzonder hoogleraar Neuropsychiatrie van psychotische stoornissen, komen die beide terreinen samen. Op 22 mei houdt hij zijn oratie ‘Het cognitief experiment en de psychiatrie’.
Lees hier over zijn onderzoek naar hoe mensen met een psychotische stoornis weer goed kunnen meedraaien in de maatschappij: "We moeten voorkomen dat mensen 'uitgeburgerd' raken"

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.