KWF-geld voor onderzoek naar eierstokkanker

, door Winkel, M te (umc-staf)
foto: Shutterstock
Alle vormen van eierstokkanker worden tot op heden hetzelfde behandeld. Maar voor sommige varianten, zoals heldercellige eierstokkanker, is die behandeling maar weinig effectief. Onderzoekers van het UMCG en het Nederlands Kankerinstituut (NKI) ontvingen samen € 530.000 subsidie van het KWF voor hun onderzoek om een passender behandeling te zoeken voor specifieke vormen van eierstokkanker.

In Nederland krijgen zo’n 1100 vrouwen per jaar de diagnose eierstokkanker, waarvan ongeveer 10% de heldercellige vorm. Patienten met eierstokkanker worden bijna allemaal op vrijwel dezelfde manier en met dezelfde geneesmiddelen behandeld. Ze ondergaan een operatie en krijgen vervolgens chemotherapie. De effectiviteit van die behandeling is in het algemeen helaas matig en voor patiënten met de heldercellige variant slecht. Daarom is er grote behoefte aan een effectievere behandeling.

Tumorweef​​sel

Omdat heldercellige eierstokkanker relatief weinig voorkomt, hebben de onderzoekers van het UMCG en NKI met behulp van een internationaal netwerk weefsel verzameld. Ze hebben inmiddels tumorweefsel van meer dan 200 vrouwen met heldercellige eierstokkanker. Deze weefsels worden gebruikt om de meest voorkomende genetische mutaties in bepaalde eiwitten te bepalen. Daarnaast gaan de onderzoekers na of de kanker voor groei en overleving sterk afhankelijk is van zo’n gemuteerd eiwit. De eiwitten waarbij dit het geval is, zijn goede aangrijpingspunten voor nieuwe geneesmiddelen.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.