Kan rugpijn 'tussen de oren' zitten?

, door Maaike Muller
foto: Shutterstock

Wie een dag na zijn verhuizing rugpijn heeft, weet snel de reden van zijn kwaal. Maar de oorzaak van chronische rugpijn is veel lastiger aan te wijzen. In hoeverre kunnen psychologische factoren een rol spelen bij rugpijn? Oftewel: kan rugpijn ‘tussen de oren’ zitten?

“Chronische lage rugpijn is een van de grootste gezondheidsproblemen in de westerse samenleving”, stelt Rita Schiphorst Preuper, revalidatiearts in het Ontwikkelcentrum PijnRevalidatie van het UMCG. “Zelfs met behandeling, neemt de pijn maar weinig af en heeft de pijn veel invloed op het dagelijks functioneren van de patiënt.”

Invloed op het functioneren

Schiphorst Preuper onderzocht hoeveel invloed psychologische factoren hebben op het functioneren van patiënten met chronische lage rugpijn. Ze promoveerde in november vorig jaar op haar onderzoek, waarvoor ze in zes jaar honderden patiënten onderzocht.

“Uit mijn onderzoek blijkt dat de samenhang tussen psychologische factoren en beperking lang niet zo sterk is als in de literatuur wordt gesuggereerd. Bovendien bleek uit een deelonderzoek dat een deel van de patiënten die pijnstillers kreeg voorgeschreven beter te functioneren dan een controlegroep die een placebo kreeg.”

Evenwichtiger verdelen

Haar bevindingen kunnen meteen in de praktijk worden gebruikt. “Binnen de huidige pijnrevalidatieprogramma’s ligt de nadruk sterk op psychologische factoren en veel minder op pijnbestrijding. Die aandacht moet wat mij betreft evenwichtiger verdeeld worden.

Samenwerking tussen verschillende medisch specialisten (bijvoorbeeld pijnbestrijders en revalidatieartsen) is een mogelijkheid om dit te stimuleren. Bijvoorbeeld zoals dat in het Wervelkolomcentrum van het UMCG gebeurt. Daar werken anesthesiologen, neurologen, neurochirurgen, orthopeden, traumatologen en revalidatieartsen al enige tijd intensief samen.”

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.