KennisInZicht blikt terug op 2015

, door Marjolein te Winkel
foto: Shutterstock

​​​​Een Spinoza-winnaar, een dubbele transplantatie, een nieuwe website voor KennisInZicht; er gebeurde in 2015 veel in het UMCG. Om het jaar goed af te sluiten blikken we terug met tien artikelen en filmpjes uit 2015. 

De redactie van KennisInZicht wenst je een feestelijke jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2016!  ​

​Cisca Wijmenga kreeg de ​Spinoza-premie uitgereikt


 

Ze vergelijkt wetenschap met topsport – keihard werken en offers maken. Maar: "Dat doe je niet om prijzen te winnen". Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica in het UMCG, kreeg in september 2015 de Spinozapremie uitgereikt – de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Lees verder​​

​​UMCG voerde een buikwand- en​ dunnedarmtransplantatie uit

 ​​​

​Als eerste ziekenhuis in Nederland en in de Eurotransplantregio voerde het UMCG afgelopen voorjaar een buikwandtransplantatie uit in combinatie met een dunnedarmtransplantatie. De operatie leverde nieuwe wetenschappelijke inzichten op. Hoogleraar Maag-, Darm-, Leverziekten Gerard Dijkstra: “Dit kan dé doorbraak zijn voor toekomstige dunnedarmtransplantaties.”
Lees verder

Interview met hoogleraar ou​​derengeneeskunde Sophia de Rooij: "Leeftijd is een nietszeggend begrip"


 

"Als je zegt dat je iets met kinderen hebt hoef je het nooit uit te leggen. Maar iets met ouderen?" Sophia de Rooij (46) draagt ouderen haar leven lang al een warm hart toe. Misschien, filosofeert de UMCG-hoogleraar, komt het door de vele oude mensen in haar familie, zoals haar oma die haar deels opvoedde en met wie ze het goed kon vinden.
Lees ver​der

Is het slecht o​m op hoge hakken te l​​​open?​​


 

​KennisInZicht gaf ​in 2015 antwoord op de prangende vraag: is het slecht om op hoge hakken te lopen?  
Lees verder

Ook het UMCG hee​ft te weinig vrouwelijke hoogleraren​​


 

​In heel Nederland zijn vrouwen in de wetenschappelijke top ondervertegenwoordigd. Het UMCG stelde zich in 2010 tot doel om 25, liefst 30 procent vrouwelijke hoogleraren te hebben in 2015, maar dat doel is niet gehaald. Waar ligt dit aan, en hoe kan het anders? KennisInZicht vroeg het vier UMCG'ers.
Lees verder

50 jaar Vlagtwedde-Vlaardin​​gen​


 

​Dit najaar was het precies vijftig jaar geleden dat de biobank Vlagtwedde-Vlaardingen tot stand kwam, het eerste grootschalige bevolkingsonderzoek van het UMCG. De gegevens mondden uit in een databank vol kennis over de respiratoire gezondheid in Nederland gedurende 25 jaar, waar nog altijd gebruik van wordt gemaakt – al zal het eigentijdse LifeLines hem in de toekomst vervangen.
Lees verder​

Nog altijd krijgen veel dem​ente ouderen gedragsbeïnvloedende medicatie


 

Het gebruik van gedragsbeïnvloedende medicatie door ouderen met dementie in verpleeghuizen is in de afgelopen jaren nauwelijks gedaald, ondanks een al jaren durende roep om vermindering. De geringe daling roept vragen op over de mate waarin verantwoord wordt voorgeschreven, vindt Zuidema. De richtlijn schrijft immers anders voor. 
Lees verder

UMCG startte​​ met de bouw van een prot​onentherapiecentrum


 

Het UMCG startte in 2015 met de bouw van een protonentherapiecentrum. ​​​Protonentherapie vermindert de kans op bijwerkingen bij kankerbehandelingen. Het UMCG is een van de vier ziekenhuizen in Nederland die de therapie gaat aanbieden en onderzoek doet naar de resultaten ervan.​
Lees verder

Terugkijken voor kinderen (en volwassenen): Hoe werkt je interne klokje?​


 
 


 

Terugkijken: Kinderarts in opleiding Janneke van Leeuwen ontwikkelde een nieuwe test voor inspanningsastma, m​et een springkussen.​  ​

 
Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.