3D-technieken die chirurgen ondersteunen bij operaties, behandelingen met virtual reality tegen stress, samenwerkingen met de Groningse Nobelprijswinnaar Ben Feringa; het onderzoek in het UMCG was het afgelopen jaar volop in ontwikkeling. We blikken terug met twaalf artikelen uit 2016.
De redactie van KennisInZicht wenst je een feestelijke jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2017!
Het nieuwe 3D-lab van het UMCG mag op het eerste gezicht gewoon een lokaal vol computers zijn, het vertegenwoordigt grote ambities. KennisInZicht sprak met de drie oprichters.
Lees verder

Door planningsfouten van de fabrikant ontstond er in het voorjaar van 2016 een tekort aan het medicijn Thyrax. Wat gebeurt er eigenlijk als schildklierpatiënten geen medicijn krijgen? We vroegen het UMCG-hoogleraar Endocrinologie Bruce Wolffenbuttel.
Lees verder
Dirkje Postma – hoogleraar Longziekten in het UMCG, Spinozawinnaar, KNAW-lid, Akademiehoogleraar, eredoctor in Zweden en Groot Brittannië – nam op 1 april 2016 afscheid van het UMCG. KennisInZicht sprak met haar en haar collega Peter Wijkstra over haar laatste grote project: het Nationaal Programma Longonderzoek.
Lees verder

Misschien wel het mooiste Groningse wereldnieuws van het afgelopen jaar: RUG-hoogleraar Ben Feringa kreeg de Nobelprijs voor scheikunde toegekend. De maker van moleculaire motortjes is ook nauw betrokken bij onderzoek dat de behandeling van patiënten kan verbeteren. Hij werkt daarin samen met twee UMCG-onderzoekers.
Lees verder
Hoogleraar Sociale Geneeskunde Sandra Brouwer hield in het voorjaar van 2016 haar oratie, waarin ze pleitte voor passend werk voor iedereen; ook voor mensen voor wie dat, als gevolg van een chronische ziekte of een beperking, minder vanzelfsprekend is.
Lees verder

Al tijdens hun studie droomden Toos Daemen en Hans Nijman ervan een succesvolle behandeling tegen kanker te ontwikkelen. In 2016 stonden de beide UMCG-hoogleraren in de startblokken om een behandelvaccin, dat het lichaam moet activeren om kankercellen aan te vallen, te gaan testen op mensen.
Lees verder
Bewegingsonderzoeker Riemer Vegter was in Rio de Janeiro tijdens de Paralympische spelen. De gehandicaptensport is zijn onderzoeksterrein. KennisInZicht sprak hem vlak voor zijn vertrek naar Rio.
Lees verder
Helpt virtueel zwemmen met dolfijnen tegen stress? Dat testen psychiatrische patiënten van het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP). Tijdens het drukbezochte Weekend van de Wetenschap op 1 oktober 2016 konden bezoekers het zelf proberen.
Lees verder

In het najaar van 2016 stemde de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel om iedereen orgaandonor te maken, tenzij iemand zelf actief bezwaar maakt. UMCG-nefroloog Stefan Berger vertelde waarom hij voor de nieuwe donorwet.
Lees verder
Sinds eind november 2015 bekleedt voedingsexpert en epidemioloog Daan Kromhout in het UMCG de leerstoel ‘Voeding, leefstijl en gezond ouder worden’. Zijn doel: beter snappen wat de relatie is tussen voedsel en veelvoorkomende ziekten. KennisInZicht maakte kennis met de bevlogen onderzoeker.
Lees verder
Tandarts-geriatrie Arie Hoeksema promoveerde in december van dit jaar op onderzoek naar de mondgezondheid van ouderen. Die laat veel te wensen over, concludeert hij. “Tandartsen en mondhygiënisten moeten zich meer bewust zijn van de kwetsbare ouderen die wegblijven”, zegt hij in KennisInZicht.
Lees verder
Van onderzoeker die bestuurder was, is Marian Joëls sinds 1 september 2016 bestuurder die onderzoek doet: als decaan van het UMCG. KennisInZicht sprak haar na haar eerste 100 dagen in het UMCG.
Lees verder