Kom naar de Nacht van Kunst en Wetenschap

, door Marjolein te Winkel
foto: RUG

De Nacht van Kunst & Wetenschap keert terug!  Op zaterdag 8 juni vormt de binnenstad van Groningen het podium voor inspirerende wetenschappers, boeiende kunstenaars en vooral voor projecten waar die twee elkaar ontmoeten. Het UMCG draagt – zoals elk jaar – het nodige bij. Bekijk hieronder welke UMCG-onderdelen je zeker niet wilt missen.

Ontspannen met VR (Der Aa-kerk)

Zet een VRelax-bril op, laat je meevoeren naar een virtuele omgeving en kom helemaal tot rust… VRelax, bedacht door psychiater Wim Veling van het UMCG samen met het bedrijf Viemr, gebruikt virtual reality om je te helpen ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld onder water zwemmen met wilde dolfijnen of een wandeling maken op een Waddeneiland.
 
VRelax is gemaakt als hulpmiddel bij het verminderen van stress. Het wordt al toegepast als ondersteuning bij de behandeling van psychische problemen. De ervaringen van gebruikers worden onderzocht om VRelax verder te verbeteren. 

Iedereen kan schilderen (Der Aa-kerk)

Iedereen kan schilderen – wie in de jaren tachtig is opgegroeid kent deze slogan ongetwijfeld. Onderzoekers van UMCG-ERIBA tillen schilderen op nummer naar een hoger plan en combineren deze kunst met echte wetenschap: meng de juiste kleur met een vortex en pipetteer de kleur in het juiste vakje.

Pak t eens vast met een prothesehand (Der Aa-kerk)

Je staat er vermoedelijk nooit bij stil, maar je handen zijn ongelofelijk geavanceerde instrumenten. Met alle verschillende bewegingen en grepen die ze kunnen maken, behoren ze tot de ingewikkeldste onderdelen van je lichaam. Het vervangen van een hand door middel van een handprothese is dan ook niet gemakkelijk. Met name het aansturen van een prothese is erg lastig en vergt veel training.

Bewegingswetenschapper Raoul Bongers en revalidatiearts Corry van der Sluis van het UMCG staan samen met hun collega’s tijdens de Nacht klaar met oefenprothesen zodat mensen met een gezonde hand kunnen ondergaan hoe het is om een prothesehand te leren gebruiken.

Out of the box -  Escape room (Der Aa-kerk)

Laat je opsluiten in een escape room. Denk als een wetenschapper om de raadsels op te lossen en de deur te openen. Dus: laat je drijven door nieuwsgierigheid, laat je niet afleiden door irrelevante zaken en bedenk: de oplossing is vaak dichterbij dan je denkt, je moet ‘m alleen wel zien…

Fototentoonstelling Stralend 100! (Der Aa-kerk)

Gezond leven, gelukkig zijn. We streven er allemaal op onze eigen manier naar. De Groningse fotograaf Kees van de Veen bracht voor de UMCG-expositie Stralend 100! tien Noorderlingen van 0 tot 100 jaar – en zelfs een beetje daarboven – in beeld. Wat betekent gezondheid voor hen en waarin vinden zij geluk?

RUG 405 jaar

De Nacht van Kunst en Wetenschap is onderdeel van de viering van het 405-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen. Het thema van de Nacht van Kunst en Wetenschap is ‘All Inclusive’. De overkoepelende term die we hierbij gebruiken is inclusiviteit. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat het algemeen kiesrecht werd ingevoerd in Nederland. Verschillende programma-onderdelen zullen in het teken staan van dit jubileum.

Lezingen in het Universiteitsmuseum
Om 22:00 uur geeft UMCG-decaan Marian Joëls een lezing over Aletta Jacobs. Zij was in veel opzichten ‘de eerste vrouw’. Wat maakte dat zij daarin slaagde en anderen niet? Joëls, eerste vrouwelijke decaan geneeskunde in Groningen, staat stil bij wat Aletta en andere eerste vrouwen bijzonder maakt(e) en illustreert hoe veel van deze factoren nog steeds belangrijk zijn voor het succes van vrouwen in de wetenschap.
Iris Sommer, UMCG-hoogleraar psychiatrie, is gespecialiseerd in psychoses. Zij geeft om 23:00 uur een lezing over zintuigen. Bij deze lezing is een gebarentolk aanwezig.
Andrea de Winter doet in het UMCG onderzoek naar gezondheidsvaardigheden en vertelt hierover. Haar lezing is om 0:00 uur.

Meer informatie
Informatie over de Nacht van Kunst en Wetenschap en de volledige programmering van de Nacht vind je hier.  Weet je al genoeg en wil je meteen een ticket kopen? Dat kan hier.

 

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.