Komt 'ie er, die tweede golf?

, door Janneke Kruse

​In maart vroegen we onze hoogleraar Medische Microbiologie hoe gevaarlijk dat nieuwe coronavirus eigenlijk was, en hoe nieuw. Inmiddels weten we al heel veel over het coronavirus, maar zijn er ook weer nieuwe vragen te stellen. De meest prangende: komt 'ie er, die tweede golf? Dus belden we opnieuw met Alex Friedrich.

Wat is de huidige situatie in het Noord​en?

“Het aantal besmettingen loopt hard op in Noord-Nederland. De stad Groningen heeft de afgelopen weken verreweg de meeste nieuwe besmettingen. Onze lijn gaat steil omhoog, net als die in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Onze R-waarde, die wat zegt over het aantal mensen dat besmet wordt door één persoon, is zelfs flink hoger dan het landelijk gemiddelde. Het verschil is dat zij veel hoger begonnen. In absolute aantallen en in aantal besmettingen per 100.000 inwoners bevinden wij ons nog niet in de gevarenzone. Maar, met een R-waarde van bijna 2 (op 17 september) in Noord-Nederland (tegen 1,39 landelijk) kan het ineens hard gaan.”

Het aantal nieuwe besmettingen is bijna even hoog als in het voorjaar.  Maak je je zo​rgen?

“Veel minder dan dit voorjaar. In februari en maart hadden we te maken met een nieuw virus dat we niet kenden. We wisten niet precies hoe het zich verspreidde, wie er het meest gevoelig voor was en hoe de ziekte zich zou ontwikkelen.
Tegelijkertijd liepen we als samenleving achter de feiten aan. We namen pas maatregelen toen het al flink uit de hand was gelopen, ziekenhuizen waren er niet klaar voor, we hadden in Nederland niet overal voldoende testcapaciteit.
Nu is de situatie heel anders. We hebben ook na de lockdown veel maatregelen behouden: afstand houden, geen handen schudden, grote mensenmassa’s vermijden. Dokters hebben veel kennis opgedaan over de behandeling van Covid-19 en ziekenhuizen hebben IC-capaciteit uitgebreid in voorbereiding op een eventuele tweede golf.
Daarnaast testen we in Nederland nu zo’n 180.000 mensen per week, tegen amper 17.000 per week eind maart. Waar we toen alleen het topje van de ijsberg zagen, zien we nu ook een veel groter deel. Doordat we nu zoveel meer kennis hebben van virus en ziekte, maatregelen nemen om ‘superspreading’ te voorkomen en veel testen, maak ik mij veel minder zorgen dan in het voorjaar.”

Waarom liggen er nu veel minder mensen in het ziekenhuis?

“Het grootste verschil met het voorjaar is misschien wel: toen was 80 procent van de mensen die besmet raakten 50 jaar en ouder. Precies de groep die het meest kwetsbaar is, en het vaakst met een gecompliceerd beloop van COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC belandt. Nu is het precies andersom: 80 procent  van de huidige besmettingen vinden we bij mensen onder de 50 jaar. Een groep met een veel kleinere kans op een ernstig beloop van de besmetting, met dus veel minder ziekenhuisopnames tot gevolg.”

Waar moeten we het meest​ beducht voor zijn? 

“‘Heb je klachten of ben je besmet, blijf dan thuis’. Dat advies is bedoeld om verspreiding te voorkomen. Maar wat als je juist thuis veel anderen kunt besmetten? Bewoners van studentenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen met hun de zorgmedewerkers die dagelijks aanwezig zijn, maar ook asielzoekerscentra kunnen juist thuis een ‘superspreader’ worden. Daar moeten we met z’n allen alert op zijn en passende maatregelen voor nemen.”

Maar komt ie er nou, die tweede golf?

“Dat kan niemand voorspellen. Deels hebben we dat zelf in de hand, door het voorkomen van uitbraken en ‘superspreading’ events, zoals voetbalwedstrijden, concerten en après-ski. En door het beschermen van mensen met een hoog risico en iedereen die met hen werkt. Maar we weten dat we in de herfst een sterke toename van luchtweginfecties zien. Ik ga ervan uit dat dit ook gaat gelden voor het coronavirus. Dat betekent een enorme extra druk op de testcapaciteit en een sterk oplopend aantal nieuwe gevallen, we gaan meer en meer uitbraken en golven zien, maar we moeten voorkomen dat er een piek ontstaat. Gelukkig zijn we nu veel beter voorbereid dan in het voorjaar. Iedereen neemt COVID-19 nu serieus.”

 

​​Alex Friedrich praatte op 16 september de UMCG-me​dewerkers in een online bijeenkomst bij over de stand van zaken rond COVID-19 in Noord Nederland. ​​​

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.