Levende nierdonatie door ouderen veilig

, door Nicolien Wieringa
foto: Shutterstock
Het afstaan van een nier tijdens het leven heeft na 5 jaar geen schadelijke effecten voor de donor of de ontvanger. Ook niet als de donor ouder is, overgewicht heeft of een verhoogde bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-onderzoeker Hilde Tent naar de langetermijneffecten van levende nierdonatie.

Levende nierdonoren worden steeds belangrijker voor niertransplantatie. Een donor met twee gezonde nieren kan een van zijn nieren veilig afstaan. De overgebleven nier heeft veel reservecapaciteit en de capaciteit wordt na het doneren van de andere nier ook groter. De criteria voor nierdonatie tijdens het leven zijn versoepeld waardoor ouderen, mensen ook met overgewicht of hoge bloeddruk in aanmerking komen voor donatie, mits de donornierfunctie vóór donatie voldoende is. Tent bracht de lange termijneffecten voor zowel donor als ontvanger in kaart.

Geen negatief effect​​

Tent bestudeerde de gegevens van 160 donoren en 196 ontvangers. Donoren ouder dan 55 jaar hadden, zoals verwacht, voor en na de donatie een lagere nierfunctie dan jongere donoren. Herstel van de nierfunctie van oudere en jongere donoren op langere termijn was echter gelijk. Bij de ontvanger had de oudere leeftijd van de donor geen negatief effect op het aanpassingsvermogen van de nier. Vijf jaar na niertransplantatie van een oudere donor werd bij de ontvangers wel een goede, maar iets lagere nierfunctie gemeten, dan bij ontvangers van nieren van jongere donoren. Deze effecten hangen volgens Tent samen met normale verouderingsprocessen.

Criteria gelijktrekken​​

Sinds 2002 is nierdonatie mogelijk voor mensen met verhoogde bloeddruk die goed zijn ingesteld op medicatie. Bij metingen twee maanden en een jaar na donatie werden geen verschillen in nierfunctie gevonden tussen donoren met en zonder bloeddrukverlagende medicatie. Ook stelde Tent vast dat het afstaan van een nier door een donor met overgewicht na 5 jaar geen negatief effect heeft op de donor of op de nierfunctie van de ontvanger. Tent hoopt dat de Nederlandse transplantatiecentra op basis van haar resultaten de criteria voor levende donatie van nieren zullen gelijktrekken.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.