Lichaamseigen hormoon is veelbelovend als medicijn

, door Marjolein te Winkel

UMCG-onderzoeker Hans Jonker onderzocht de werking van het lichaamseigen hormoon FGF1 bij muizen met diabetes type 2. Wat bleek? Het hormoon heeft een vergelijkbare werking als insuline, maar met twee duidelijke voordelen: het werkt langduriger en geeft geen risico op een te lage bloedsuikerspiegel.

Patiënten met diabetes type 2 maken te weinig van het hormoon insuline aan. “Om aan te vullen wat deze patiënten van nature missen, spuiten ze meerdere keren per dag, na elke maaltijd, insuline in”, legt Jonker uit. “Dit hormoon zorgt voor de opname van glucose uit het bloed door de cellen en voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Maar de dosis moet nauwkeurig worden bepaald, want een te hoge dosis insuline kan een te lage bloedsuikerspiegel veroorzaken waardoor een patiënt het bewustzijn kan verliezen.” 

​​Bloedsuikerspiegel op normaal niveau

Ook het hormoon FGF1 zorgt ervoor dat glucose wordt opgenomen en dat de bloedsuikerspiegel daalt. Maar FGF1 werkt veel langer dan insuline: de bloedsuikerspiegel bleef na het inspuiten van FGF1 drie dagen lang op normaal niveau. Ook werd de bloedsuikerspiegel nooit lager dan de normaalwaarde, hoe hoog de toegediende dosis ook was. “Er is dus geen kans op een te lage bloedsuikerspiegel en de negatieve gevolgen ervan”, zegt Jonker. “Dit maakt FGF1 veelbelovend als nieuw medicijn bij diabetes type 2.”

Voor het zover is moeten meer onderzoeken gedaan worden. Jonker verwacht dat hij over twee jaar met een klinisch onderzoek kan starten.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.