Maatregelen aids-crisis als voorbeeld voor betaalbare medicijnen

, door Marjolein te Winkel
foto: Shutterstock

Toegang tot dure geneesmiddelen is wereldwijd een steeds groter probleem. Fabrikanten van geneesmiddelen vragen voor hun producten een hoge prijs, ook als de productiekosten laag zijn. Juriste Ellen ’t Hoen deed onderzoek aan de Global Health Unit van het UMCG naar verbetering van de toegang tot medicijnen en gebruikt hiervoor de aids-crisis van de jaren ’90.  Ze promoveert vandaag op haar proefschrift.

Tijdens de aids-crisis van de late jaren ’90 werd duidelijk dat hoge geneesmiddelenprijzen vooral voor ontwikkelingslanden grote problemen opleverden: destijds stierven elke dag 8000 mensen aan aids omdat er geen betaalbare medicijnen voor hen waren. Fabrikanten vroegen 15.000 euro per patiënt per jaar voor medicijnen die voor 50 euro geproduceerd konden worden.

Goedkope geneesmiddelen

Door deze crisis namen internationale organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldhandelsorganisatie maatregelen om ervoor te zorgen dat toegang tot goedkope geneesmiddelen van goede kwaliteit mogelijk werd, ook als deze gepatenteerd waren. Een patent geeft de houder het recht concurrenten van de markt te weren en dus zelf de prijs te bepalen.

Door de maatregelen die werden genomen tijdens de aids-crisis zakte de prijs van aidsmedicijnen naar 80 euro per patiënt per jaar, en kregen miljoenen mensen toegang tot levensreddende behandelingen.

Monopoliepositie

Inmiddels zijn hoge geneesmiddelenprijzen niet alleen een probleem in ontwikkelingslanden maar ook in Westerse landen. Dat komt door de monopoliepositie die de fabrikant heeft als gevolg van een patent.

Volgens ’t Hoen kan de aanpak van de aids-crisis gevolgd worden om wereldwijd mensen toegang te geven tot betaalbare medicijnen. Haar onderzoek biedt aanknopingspunten om oplossingen te vinden voor andere dure, gepatenteerde geneesmiddelen, ook in Nederland.

Ellen ’t Hoen publiceerde in 2016 in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet voor een eerlijkere verdeling van medicijnen.
Lees hier het proefschrift van Ellen 't Hoen.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.