Marc Jan Bonder wint prijs voor beste UMCG-proefschrift

, door Marjolein te Winkel

Het beste UMCG-proefschrift van het afgelopen academisch jaar is die van Marc Jan Bonder, zo oordeelde de jury van de Tekke Huizingaprijs. Een nietsvermoedende Bonder kreeg de prijs uitgereikt tijdens een bijeenkomst voor onderzoekers en studenten van het UMCG. Bonder promoveerde in maart van dit jaar cum laude op zijn onderzoek naar de rol van darmbacteriën en DNA-methylatie op de gezondheid.

Bonder onderzocht onder meer de invloed van veelgebruikte geneesmiddelen tegen maagklachten, de zogeheten protonpomp-remmers, op het microbioom – de verschillende soorten micro-organismen in de darm. De medicijnen, zo concludeerde hij, zorgen voor een daling van het aantal verschillende darmbacteriën.

En hoewel je anders zou kunnen vermoeden (bacteriën hebben nou eenmaal niet allemaal een goede reputatie), is dat geen goed nieuws. De meeste bacteriën in de darmen doen namelijk heel nuttig werk. Ze helpen bijvoorbeeld bij de spijsvertering en de stoelgang en breken schadelijke stoffen in de darmen af.

Ook bleek uit het onderzoek waar Bonder aan meewerkte dat onze genen meebepalen welke bacteriën in onze darmen ‘wonen’. Hierover publiceerden de onderzoekers vorig jaar in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics. Lees meer over dit onderzoek.

Marc Jan Bonder (1989) studeerde Bioinformatica aan de Hanze Hogeschool en de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij werkt nu als postdoc bij EMBL European Bioinformatics Institute in Hinxton, Cambridge, Engeland.

Tekke Huizingaprijs
Het is de zesde keer dat de Tekke Huizingaprijs voor beste UMCG-proefschrift wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Cyril Moers, Hjalmar BoumaAndor Glaudemans, Hanna van Loo (binnenkort in KennisInZicht) en Leanne Kupers.
Naamgever aan de prijs, hoogleraar Tekke Huizinga, was apotheker en oprichter van de eerste bloedbank van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Hij ontwikkelde een methode om citraatvrij en citraatarm bloed te verkrijgen, dat nodig was bij openhartoperaties en later werd gebruikt bij het verbeteren van de nierdialyse.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.