Medische Publieksacademie over huidkanker

, door Marjolein te Winkel
foto: Henk Veenstra

Basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom zijn onder hun eigen naam niet zo bekend. Ze vallen, samen met melanoom, onder de verzamelnaam huidkanker. Dat is niet alleen een bekende, maar zelfs de meest voorkomende vorm van kanker.

Basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom zijn vormen van huidkanker die meestal goed behandeld kunnen worden. Maar hoe langer je wacht, hoe groter een plek kan worden. “In heel zeldzame gevallen, als een patiënt jarenlang niets aan een plek heeft laten doen, kan de tumor zo groot worden dat hij onderliggend weefsel, zoals kraakbeen en bot, beschadigt”, zegt dermatoloog Marjon Wiegman.

Vlekje, bultje of wondje

Deze twee types huidkanker ontstaan niet in een moedervlek, zoals bij de bekendere en meer agressieve vorm van huidkanker: melanoom. Wiegman: “De plekjes beginnen vaak als een rood vlekje of bultje of een wondje dat niet meer heelt en dat groter kan worden en klachten kan geven als je er niets aan laat doen.”

De plekjes zijn het gevolg van zonschade en ontstaan dus vooral op plekken die vaak blootgesteld worden aan de zon en bij mensen die voor hun werk veel buiten zijn: boeren, bouwvakkers en hoveniers bijvoorbeeld.

Niet alleen bij zonnebaden

Maar ook mensen zonder buitenberoep zijn vaker in de zon dan ze denken. Wiegman: “Veel mensen denken bij blootstelling aan de zon aan zonnebaden – en dat klopt natuurlijk ook, maar er zijn ook een heleboel andere activiteiten waarbij je je moet beschermen tegen de zon: bij het fietsen, tuinieren, wandelen, noem maar op.”

Basaalcelcarcinoom is de mildste vorm van huidkanker die langzaam groeit en niet uitzaait. Plaveiselcelcarcinoom groeit sneller en kan, als er te lang niet wordt ingegrepen, wel uitzaaien. Dermatoloog Emõke Rácz onderzoekt wanneer dit type huidkanker uitzaait en bij wie. “Daarbij heb ik speciaal aandacht voor transplantatiepatiënten.”

Extra gevoelig

Transplantatiepatiënten slikken immuunonderdrukkende medicijnen om te voorkomen dat het donororgaan door het afweersysteem wordt afgestoten. Rácz: “Door deze medicatie hebben zij een groter risico om dit type huidkanker te krijgen. Bovendien hebben sommige medicijnen een wisselwerking met uv-stralen en dat maakt dat deze mensen nog gevoeliger zijn voor de schadelijke effecten van de zon.”

Het type immuunonderdrukkende medicatie maakt hierbij wel uit. Rácz: “Sommige medicijnen hebben dit bijeffect minder dan andere. Het kan ook zinvol zijn om van het type medicatie te wisselen – als dit mogelijk is – in het geval dat iemand last lijkt te hebben van zonschade van de huid. Maar het gebruik van deze medicijnen maakt goede zonbescherming extra belangrijk.”

Op dinsdag 9 maart gaven dermatologen Marjon Wiegman en Emõke Rácz een Medische Publieksacademie over de behandelmogelijkheden van en wetenschappelijk onderzoek naar twee vormen van huidkanker.

 

In het zonnetje
Goede bescherming tegen de zon is belangrijk om huidkanker te voorkomen.
- Smeer je een half uur voordat je naar buiten gaat in met een zonnebrandcrème met een factor 20 of hoger.
- Gebruik een flinke hoeveelheid zonnebrandcrème. Smeer je na twee uur in de zon opnieuw in.
- Hoe lichter je huid, hoe meer en vaker je moet smeren.
- Gebruik bij een zeer lichte huid met veel sproeten en/of moedervlekken factor 30.
- De kracht van de zon is het sterkst tussen 12 en 3 uur 's middags. Vermijd tijdens deze uren de zon.
- Zoek de schaduw op
- Kleding en een hoed of pet beschermt je huid ook tegen de zon.

Kijk voor meer tips op de site van KWF Kankerbestrijding

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.