Met ruim 5000 metingen meer zicht op licht

, door Marjolein te Winkel

Ruim 5000 lichtmetingen kreeg UMCG-onderzoeker Ronald Bierings toegestuurd het afgelopen jaar voor Zicht op Licht, dat vorig jaar het publieksonderzoek van het Weekend van de Wetenschap was. Aan de hand van de metingen kon Bierings in kaart brengen hoe donker het ’s nachts in Nederland is en wie er dan moeite heeft met zien. Bierings: “Het lijkt erop dat als we bij een oogtest minder licht gebruiken, we een oogziekte beter kunnen vaststellen. Dat is de eerste stap naar een betere behandeling.”

Uit de metingen blijkt dat 81% van de mensen met een oogziekte moeite heeft met zien in de nacht, terwijl 37% van de mensen zonder een oogziekte moeite ervaart. Dit verschil verdwijnt grotendeels in het licht.

“Dat mensen met een oogziekte in het donker meer moeite hebben met zien dan mensen zonder oogziekten is op zich niet verrassend”, zegt Bierings.

“We hadden echter verwacht dat in lichte omstandigheden het verschil ook groot zou zijn, en dat is niet het geval. Als nu getest wordt op een oogziekte gebeurt dat bij lichte omstandigheden. Het lijkt erop dat de test beter wordt als er minder licht gebruikt wordt. Als we een oogziekte beter kunnen vaststellen, zijn we in staat deze ook eerder te behandelen.”

Het afgelopen jaar kon iedereen met een smartphone de app Zicht op Licht downloaden en lichtmetingen uitvoeren. Door de patiëntenvereniging voor mensen met een oogziekte (de Oogvereniging) te betrekken bij het onderzoek konden mensen met en zonder oogziekte goed met elkaar vergeleken worden.

Vervolgonderzoek

Dankzij het onderzoek heeft Bierings nu zicht op hoe donker nachtelijk Nederland is. “Er wordt vaak aangenomen dat Nederland in de nacht behoorlijk licht is, maar meer dan de helft van de metingen werd gedaan in zeer lage lichtomstandigheden”, zegt Bierings.

Doordat verspreid door heel Nederland metingen zijn gedaan, kan Bierings geen concrete uitspraak doen over de toegankelijkheid binnen en tussen verschillende steden, dorpen of gebieden.

Om gebieden met meer detail in kaart te brengen heeft hij hulp ingeschakeld: “400 leerlingen van de Technasium scholen uit Leek en Stadskanaal gaan vanaf 7 november zeer gedetailleerd in kaart brengen hoe donker Leek en Stadskanaal in de nacht zijn. Hierdoor kunnen we beter een uitspraak doen over de toegankelijkheid voor mensen met en zonder een oogziekte.”

Als dit project slaagt zal de samenwerking met Technasium worden uitgebreid naar heel Nederland. “Daarnaast gaan we in het Laboratorium voor Experimentele Oogheelkunde aan de gang om diagnostiek van oogziekten bij lage lichtomstandigheden verder te onderzoeken.”

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.