Met hormooncrème blaarziektes te lijf

, door Marjolein te Winkel
foto: Shutterstock

Je maandenlang van top tot teen insmeren met een hormooncrème. Een flinke klus, maar het blijkt de beste en veiligste behandeling van de blaarziekte BP (bulleus pemfigoïd) en de blaarloze variant op deze aandoening. UMCG-dermatoloog Jorrit Terra onderzocht symptomen, diagnostiek en behandeling van deze jeukende blaarziektes.​

Vooral mensen ouder dan zeventig jaar krijgen te maken met BP. Ze hebben jeuk en blaren over het hele lichaam en kunnen ook blaren krijgen op de slijmvliezen. “BP komt steeds vaker voor”, zegt Terra. “Dit komt omdat mensen ouder worden en omdat bepaalde medicijnen, zoals plaspillen, de ontwikkeling van de ziekte in gang kunnen zetten.” Hoewel er steeds betere methodes zijn om de diagnose BP te stellen – en dit ook steeds vaker gebeurt – wordt de aandoening lang niet altijd herkend.

Geen blaren, wel jeuk​

Dat is zeker ook het geval bij PNBP (pruritic non-bullous pemphigoid), de atypische variant van de blaarziekte die wel jeuk veroorzaakt, maar geen blaren. “Tien tot twintig procent van de BP-patiënten heeft te maken met deze blaarloze variant”, zegt Terra. Voor huisartsen en dermatologen is het lastig om deze aandoening te herkennen. Vaak krijgen patiënten een verkeerde diagnose, en dus een verkeerd medicijn. “Ze krijgen dan een middel mee tegen eczeem, of schurft, en dat werkt niet of niet afdoende.”

Van kaak tot teen insme​​ren

En dat is jammer, want uit het onderzoek van Terra blijkt dat wanneer de juiste diagnose wordt gesteld, BP en zijn blaarloze broertje goed en veilig behandeld kunnen worden met de hormooncrème clobetasol propionate. “Het insmeren met de crème is wel bewerkelijk”, zegt Terra. “De patiënt moet zich namelijk een paar maanden lang van kaak tot teen insmeren. Maar de crème heeft een groot voordeel: ze geeft bijna geen bijwerkingen.”

Een pil met bijwerki​​ngen

Dit in tegenstelling tot een andere manier van behandelen, namelijk met een pil met prednison. En hoewel het innemen van een pil aanzienlijk minder moeite kost dan je hele lichaam insmeren, gaat de voorkeur uit naar dat laatste. “Prednison kan leiden tot botontkalking, suikerziekte en hoge bloeddruk”, legt Terra uit. “Terwijl de crème alleen bij sommige patiënten de huid iets dunner kan maken door de hormonen die in de crème zitten. Daarom is smeren met hormooncrème de beste en veiligste behandeling.”

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.