Minder pijn door magnetisch veld

, door Nicolien Wieringa
foto: Jeroen van Kooten

​​Gezonde proefpersonen die een zwak magnetisch veld op het hoofd krijgen, worden minder gevoelig voor pijn door hitte. “Ze zijn een geheel nieuwe methode voor pijnbestrijding aan het ontwikkelen”, vertelt Ruud Kortekaas van de afdeling Neurowetenschappen van het UMCG.

“Het zwakke magnetische veld wordt opgewekt met spoeltjes die vastzitten aan een kap”, legt Kortekaas uit. De proefpersonen kregen de kap een half uur lang op hun hoofd en wisten niet wanneer de spoeltjes aan waren of niet. “Tijdens de proef werd de ene hand van de deelnemers langzaam opgewarmd met een speciaal apparaat. Bij pijn konden zij de opwarming zelf uitzetten met een ontsnappingsknop in de andere hand.” Op deze manier konden de onderzoekers vaststellen dat de pijngrens verschuift onder invloed van de zwakke magnetische velden.

​Pijn is niet altijd goed te behandelen met bestaande pijnbestrijding en sommige pijnstillers hebben vervelende bijwerkingen. “Wij zien mogelijke toepassingen bij pijn die door weefselschade wordt veroorzaakt en als pijnstillers te veel bijwerkingen geven”, licht Kortekaas toe.

“Sommige mensen hebben pijn door beschadigingen aan hun zenuwen. Dit soort pijn reageert slecht op medicijnen en we willen graag onderzoeken of de methode met zwakke magnetische velden deze mensen kan helpen.” De onderzoekers zijn inmiddels met een bedrijf in Groningen bezig om de methode verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd werken de onderzoekers samen met technici en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen aan verbetering van de techniek. 

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.