Mooie voortanden zonder kroon

, door Nicolien Wieringa
foto: Shutterstock

​​​Bij mensen met oude, verkleurde vullingen op de voortanden kan het plakken van een dun schildje, een zogenaamde facing, uitkomst bieden als alternatief voor het plaatsen van een kroon. Marco Gresnigt, tandarts-onderzoeker in het UMCG, heeft dit aangetoond. 

“Uit mijn onderzoek blijkt dat het mogelijk is om facings aan te brengen na voorbehandeling van de oude vullingen, zodat het plaatsen van een kroon niet nodig is. Voor het aanbrengen van een facing hoeft minder gezond glazuur weggeslepen te worden dan bij kronen het geval is.” Volgens Gresnigt is hierdoor minder kans op zenuwpijn wat prettiger is voor de patiënt. Het esthetische effect van facings is vergelijkbaar met, of soms zelfs beter, dan dat van kronen.​

Hechtin​g

Gresnigt heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop facings gehecht kunnen worden op oude, probleemloze vullingen die niet verder zijn aangetast door cariës (tandbederf). Tot nu toe was het plaatsen van facings op oude vullingen niet goed mogelijk, waardoor tandartsen weinig keuze hadden dan de oude, verkleurde vullingen weg te halen of een kroon te plaatsen. Gresnigt heeft onderzocht hoe tandartsen deze (tand)oppervlakken kunnen voorbehandelen om ze geschikt te maken voor facings. Na de voorbewerking wordt een facing van composiet of porselein aangebracht en met cement vastgehecht. Facings hebben een lange levensduur; na 10 jaar is 90 procent van de facings nog steeds goed gehecht.

​​​Vergelijkend onderzoek

Om de kwaliteit van de meest gebruikte materialen voor facings – porselein en composiet – goed met elkaar te kunnen vergelijken, heeft Gresnigt de zogenaamde “split mouth” methode toegepast. “Dan breng je bij een patiënt aan de ene kant van de mond een facing van porselein aan, en aan de andere kant een facing van composiet. Op die manier heb je identieke omstandigheden om de hechting van de facings met elkaar te vergelijken”, vertelt Gresnigt. De facings werden direct na plaatsing geëvalueerd en tot 4 jaar daarna. Uit zijn onderzoek bleek dat beide materialen goed gebruikt kunnen worden voor facings.

​​Esthetiek

De verfraaiing van het gebit, ofwel de esthetische behandeling, is een belangrijk onderdeel van het tandartsenwerk. Gresnigt verwacht dat steeds meer tandartsen het plaatsen van facings op de voortanden als een welkome aanvulling op de mogelijkheden zullen zien. “Een belangrijk voordeel is dat minder gezond glazuur weggeslepen hoeft te worden dan bij het plaatsen van een kroon het geval is. De kans op zenuwpijn wordt daarmee verkleind,” legt hij uit. Gresnigt verwacht dat patiënten steeds bewuster met hun gebit zullen omgaan en daarom eerder voor facings zullen kiezen dan voor kronen. “Nu werkt nog maar ongeveer drie procent van de tandartsen in Nederland hiermee. Hopelijk worden dat er snel meer!”

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.