Nazorg-app geeft patiënt de regie

, door UMCG Multimedia

​De nazorg verbeteren voor mannen die zaalbalkanker hebben gehad. Dat is het doel van UMCG-er Hink Boer. Hij ontwikkelde onder meer de Survivor Care App. Hiermee heeft de patiënt zijn hele nazorg op zijn smartphone: alle afspraken in het ziekenhuis, informatie over zaadbalkanker, vragen die hij wil stellen en de antwoorden van de arts. “Zo krijgt hij meer regie over zijn eigen nazorgtraject.”

Veel mannen met zaadbalkanker, gemiddeld negentig procent, geneest daarvan. Na de genezing worden zij nog tien jaar gevolgd om te zien of de tumor terugkomt. “In die tijd hebben ze veel afspraken in het ziekenhuis”, zegt Boer. Hij onderzoekt hoe de nazorg verbeterd kan worden.

De mannen die zaadbalkanker krijgen zijn vaak relatief jong, tussen de twintig en de veertig jaar. Na hun genezing blijken zij, in de loop van hun leven, een iets verhoogde kans te hebben op hart- en vaatziekten. Boer: “In de nazorg moet meer aandacht komen voor de signalen dat iemand deze problemen ontwikkelt. Ik onderzoek hoe we dat kunnen doen.”

Huisarts

De nazorg zou verdeeld moeten worden tussen het ziekenhuis en de huisartsen, denkt Boer. “Niet alles hoeft in het ziekenhuis te gebeuren. De huisarts kan ook prima de bloeddruk meten, bijvoorbeeld. Bovendien hebben huisartsen veel meer ervaring met de signalen voor hart- en vaatziekten dan de oncoloog.”

Voor de patiënt heeft het als bijkomend voordeel dat hij niet voor iedere afspraak naar het ziekenhuis hoeft te komen, maar bij zijn eigen huisarts terecht kan.

Boer wil het de patiënt ook op een andere makkelijker maken. “Patiënten hebben vaak maar weinig inzicht in hun eigen nazorgtraject”, vertelt Boer. Ze hebben veel afspraken in het ziekenhuis, weten soms niet eens waarom en krijgen informatie vaak alleen mondeling van de arts. “Ik wil ze meer regie geven, beter informeren.” Dus ontwikkelde hij de Survivor Care App.

QR-code

Door met de mobiele telefoon een QR-code te scannen, kan de patiënt een afspraak in zijn agenda zetten. Hij kan vragen noteren zodat hij ze aan de arts kan stellen. Later kunnen daar de antwoorden bij. Ook staat in de app algemene informatie over zaadbalkanker en over manieren om goed herstel van de behandeling te bevorderen.

Binnenkort gaat de eerste zaadbalkankerpatiënt in het onderzoek van Boer de app gebruiken. “Ik ga onderzoeken of deze vorm van ‘patient empowerment’ het nazorgtraject prettiger maakt voor de patiënt”, aldus Boer. Als het werkt, zou de app ook voor andere patiënten met een langdurig ziekenhuistraject geschikt kunnen zijn. “En ik hoop dat, als het goed blijkt te werken, ook andere ziekenhuizen het gaan gebruiken.”

De Survivor Care App is vooralsnog alleen ontwikkeld voor de iPhone en staat al in de App store van iTunes.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.