“Neem meningokokken B-vaccin op in het rijksprogramma”

, door Marjolein te Winkel
foto: Shutterstock

Deze week geeft de Gezondheidsraad advies aan staatssecretaris Blokhuis over uitbreiding van het vaccin tegen meningokokken. Maarten Postma, hoogleraar Global Health Economics in het UMCG,  verwacht dat de Gezondheidsraad adviseert om het bestaande advies niet uit te breiden. Hij hoopt dat de staatssecretaris besluit dit wél te doen en vertelt aan KennisInZicht waarom.

De meningokok is een bacterie die ernstige infecties kan veroorzaken, zoals hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Een verzamelnaam voor deze levensbedreigende infecties is meningokokkenziekte. Er zijn meerdere ziekmakende varianten van de bacterie: A, B, C, W en Y. Vooral heel jonge kinderen en tieners kunnen heel ernstig ziek worden door een meningokokkenbesmetting. Ze kunnen er zelfs aan overlijden.

Sinds 2002 is het vaccin tegen meningokokken type C opgenomen in rijksvaccinatieprogramma. In de afgelopen jaren is dit uitgebreid met de types A, W en Y. Sinds oktober is er ook een vaccin tegen type B verkrijgbaar in Nederland. Ouders kunnen hun kinderen bij de huisarts laten inenten, maar moeten de kosten, à 235 euro voor drie prikken, zelf betalen. De vraag is: moet het vaccin tegen meningokokken type B ook opgenomen worden in het rijksvaccinatieprogramma, zodat het voor iedereen gratis is? Daarover buigt de Gezondheidsraad zich.

Waarom verwacht u dat de Gezondheidsraad adviseert om het type B-vaccin niet op te nemen in het rijkscvaccinatieprogramma?

“Vanwege de kosteneffectiviteit: de kosten van een vaccin per levensjaar dat ermee wordt gered. Met andere woorden: vallen er weinig doden door een ziekte, dan zijn de kosten van een vaccin relatief hoog. In de afgelopen vijftien jaar is het aantal mensen dat is overleden aan de meningokokkenziekte gedaald. De kosteneffectiviteit is daarmee relatief ongunstig en mogelijk is dat voor de Gezondheidsraad een doorslaggevend argument  om een negatief advies te geven.”

Kan iemand die zich laat vaccineren er zeker van zijn dat hij of zij niet ziek wordt?

“Nee, niet helemaal. Het vaccin beschermt namelijk niet voor de volle honderd procent. Maar dat geldt voor alle vaccins.”

U hoopt dat de staatssecretaris besluit om het vaccin op te nemen in het rijksprogramma. Waarom?

“Meningokokkenziekte is een infectieziekte, en het aantal besmettingen gaat bij een infectieziekte per definitie met golfbewegingen. Het is niet onwaarschijnlijk dat na jaren van daling er weer een stijging van het aantal besmettingen aankomt. Zou het niet mooi zijn als we, vlak voordat dit het geval is, een vaccin beschikbaar hebben dat ons hiertegen beschermt?”

Maar of die stijging komt, weet u niet zeker.

“Nee, en als het vaccin wordt opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma, dan zullen we dat ook niet precies weten. Dat is de essentie van preventie: je weet niet precies hoeveel mensen ziek zouden zijn geworden als er geen vaccin was geweest.”

U vindt dat we het risico niet moeten nemen.

“Inderdaad. Want los van de aantallen: we hebben het hier over een heel ernstige ziekte die met name baby’s en tieners treft. Gezonde kinderen kunnen in korte tijd ziek worden,  zelfs overlijden, of hun leven lang last houden van heel ernstige  gevolgen: doofheid bijvoorbeeld, en mentale problemen – met hoge zorgkosten tot gevolg, en een groot verlies van de kwaliteit van leven.

U bent lid van de adviescommissie in Engeland, die de Britse regering adviseert over vaccinaties. Daar is, mede op uw advies, het vaccin tegen meningokokken type B opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma.

“De Britse regering was bereid mee te denken over de hypothese: wat als we aan de vooravond van een meningokokkenuitbraak staan? Wat zou de kosteneffectiviteit dan zijn?  Die ziet er dan veel gunstiger uit. Ik hoop dat onze staatssecretaris  die gedachte ook wil volgen door het vaccin in Nederland op te nemen in het Rijksprogramma, ongeacht een mogelijk negatief advies van de Gezondheidsraad.”

Naschrift: Op 19 december 2018 adviseerde de Gezondheidsraad inderdaad het om het meningkokken B-vaccin niet op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. In maart  2019 nam staatssecretaris Blokhuis dit over. dit niet te doen.  De vaccinatie voor meningokokken B wordt dus niet gratis door de overheid aangeboden, maar is  wel verkrijgbaar op eigen kosten. Op de site van het RIVM vind je meer informatie.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.