Nieuwe techniek maakt donorlongen toch geschikt

, door Winkel, M te (umc-staf)
foto: Shutterstock
Longen die eigenlijk ongeschikt zijn voor transplantatie, kunnen door een nieuwe techniek toch bruikbaar worden. In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben inmiddels twee patiënten zo’n verbeterde long gekregen. De nieuwe techniek kan het aanbod van geschikte donorlongen vergroten en daardoor mogelijk de wachtlijst verkorten.

“Het is fantastisch dat we deze techniek nu ook in Nederland kunnen toepassen”, aldus Michiel Erasmus, thoraxchirurg en programmaleider long- en harttransplantaties in het UMCG. “Niet alleen kunnen we zo het aantal geschikte donorlongen vergroten, maar ook de kans dat de getransplanteerde longen aanslaan. Daarnaast is het ook positief voor nabestaanden van de donor, omdat we zo de donorwens optimaal kunnen vervullen.”

Jaarlijks worden in Nederland tientallen donorlongen niet gebruikt omdat ze door het overlijdensproces sterk in kwaliteit achteruitgaan. Tijdens het overlijdensproces komen er ontstekingsbevorderende stoffen vrij die de longen aantasten. Er ontstaan dan vochtophopingen (oedeem) in de longen die na transplantatie de opname van zuurstof en de afgifte van kooldioxide belemmeren. Hierdoor kunnen longen die eigenlijk gezond waren, onbruikbaar worden voor transplantatie.

Speciale vloeistof

Met de nieuwe techniek kunnen deze zogenoemde ‘oedeemlongen’ hersteld worden. Dit gebeurt door de donorlongen buiten het lichaam in een machine te beademen en door te spoelen met een speciale vloeistof. Na ongeveer vier uur herstellen de longen zich, waarna ze alsnog getransplanteerd kunnen worden. Door de behandeling wordt ook de kans verminderd dat het lichaam een acute afstotingsreactie geeft op de donorlongen.

De techniek is uitgebreid getest bij varkenslongen en afgekeurde donorlongen. In Toronto, Canada, zijn al circa tachtig van dit soort transplantaties uitgevoerd en in Europa inmiddels enkele tientallen. In het UMCG zijn de eerste twee Nederlandse patiënten met succes getransplanteerd met ‘herstelde’ donorlongen. Gemiddeld worden in Nederland jaarlijks zestig longtransplantaties uitgevoerd, in de universitair medische centra in Groningen, Utrecht en Rotterdam.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.