Nieuwe therapie succesvol bij mensen met ernstige astma

, door Winkel, M te (umc-staf)
foto: Shutterstock
Een behandeling met tiotropium leidt bij zware astmapatiënten tot verbetering in hun longfunctie, minder kans op een longaanval en minder bijwerkingen. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van UMCG-longarts Huib Kerstjens. Hij publiceert zijn bevindingen in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine.

Veel patiënten met astma kunnen heel goed geholpen worden met bestaande inhalatiemedicatie. Sinds deze medicijnen zo’n twintig jaar geleden beschikbaar zijn gekomen, hoeven deze mensen zelden meer naar een ziekenhuis. Een kleine groep patiënten heeft ondanks optimaal gebruik van bestaande medicatie, nog steeds veel last van altijd vernauwde luchtwegen en krijgt met regelmaat een longaanval. Het UMCG leidde deze studie naar het effect van een nieuw medicijn voor astma (tiotropium) bij deze groep mensen; het medicijn is overigens al langer in gebruik voor COPD.

Luchtwegvernauwing ​​

In totaal namen 912 mensen met ernstig astmadeel aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met 119 ziekenhuizen verdeeld over 5 continenten. Zij ademden gedurende een jaar ofwel tiotropium ofwel een placebo in naast hun al uitgebreide astmamedicatie. Primair doel van de studie was om te kijken of daarmee hun luchtwegvernauwing verbeterde en of de kans op longaanvallen afnam. Het antwoord op beide vragen was positief. De longfunctie verbeterde inderdaad. Misschien veel belangrijker voor de patiënten is dat de kans op een longaanval in dat jaar met 21 procent afnam. Verder werd er in de studie ook nadrukkelijk gekeken naar bijwerkingen. Een droge mond kwam vaker voor in de groep die tiotropium gebruikte. Het totaal aantal bijwerkingen was echter minder in de groep die tiotropium gebruikte dan die de placebo kreeg.

​Professor Huib Kerstjens, longarts in het UMCG en de hoofdonderzoeker is blij verrast met deze uitkomsten: “Deze resultaten overtroffen onze verwachtingen. Op basis van eerdere kleine onderzoeken hadden we eerlijk gezegd de luchtwegverwijding als positief effect wel verwacht, maar de verbetering in aantal longaanvallen hadden we zeker niet verwacht. Dit vooral omdat alle patiënten al optimale therapie kregen en desondanks nog klachten hadden en een longaanval in het jaar voorafgaand aan de studie hadden.’

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.