Niezen in de vrieskou

, door Maaike Muller

Temperaturen ver onder nul, overal ijs en op iedere televisiezender een Friese ijsmeester met zijn prikstok. Terwijl de elfstedenkoorts een toppunt bereikte, leden gek genoeg de eerste mensen alweer aan hooikoorts. Hoe kun je in de vrieskou nou aan hooikoorst komen? En,  belangrijker, hoe komt je van de niesbuien en jeukende ogen af?

“Dit jaar vloog het stuifmeel al vroeg door de lucht”, legt UMCG-allergoloog Hanneke Oude Elberink uit. “Dat komt door de zachte winter die we hadden vóór het begon te vriezen. De vroege voorjaarsbloeiers, zoals de zwarte els en de hazelaar, gebruiken de wind om hun stuifmeel te verspreiden.”

Immunotherapie

Dus liepen veel mensen al vroeg in het jaar te niezen en in zijn ogen te wrijven. Hoe komen ze van hun klachten af? “Vaak geven pilletjes van de drogist genoeg verlichting”, zegt Oude Elberink. Zij behandelt op haar afdeling vooral de personen met zwaardere klachten. Met medicijnen in een neusspray of verstuivers bijvoorbeeld. Of met immunotherapie.

“Bij immunotherapie spuiten we steeds een beetje van de stof in waar de patiënt allergisch voor is. Wat we willen bereiken is dat de cellen die voor de allergische reactie zorgen, geen signaal meer afgeven dat het lichaam allergisch moet reageren”, aldus Oude Elberink. “Dat werkt heel goed, maar jammer genoeg niet bij iedereen.”

Vitamine D

Om de immunotherapie te verbeteren, onderzoeken Oude Elberink en haar collega’s de werking als de patiënt niet alleen de stof krijgt waar hij allergisch voor is, maar ook vitamine D.

“Dat leek in eerder onderzoek de werking van immunotherapie te verbeteren. We onderzoeken nu - door speciale muizen met hooikoorts en astma te behandelen met immunotherapie - hoeveel vitamine D we moeten toedienen en hoe. Met die informatie streven we ernaar we de behandeling voor meer mensen geschikt te maken en toe te werken naar een astma vaccin.”

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.